Som kategorichef för bland annat växtbaserade proteiner ansvarar jag för att utveckla och optimera vårt sortiment inom det här området, säger John Hamzo, Martin & Servera.
Beredskapssektorn ”Livsmedelsförsörjning och dricksvatten” bygger nu upp ett program med investeringsstöd för beredskapshöjande åtgärder för att bland annat klara livsmedels- och dricksvattenförsörjning i kommuner och regioner vid större kriser. Möt Mats Johansson, chef på enheten för livsmedelsförsörjning, Livsmedelsverket.
"Tack vare vårt samarbete med Martin & Servera, som har muskler och resurser, finns det gott om vildsvinskött i lager och ingen riskerar att bli utan", säger Tomas Nilsson, försäljningschef på Tvärskogs Vilt i Småland. Det är roligt att efterfrågan på svenskt vildsvinskött är så stor.
Martin & Servera har verktygen för att hjälpa kommunerna att göra medvetna och hållbara val i sina upphandlingar. ”Genom innovativ dialog kan vi tillsammans minska vår totala klimatpåverkan”, säger Gustav Sjöberg, försäljningsdirektör offentliga kunder, Martin & Servera.
Hållbart, näringsrikt och gott: Färdigkokta svenskodlade baljväxter
Ur begränsningar föds kreativitet. Samarbete längs hela värdekedjan, delat risktagande och långsiktigt innovativt arbete ligger bakom de nya svenska färdigkokta baljväxtprodukterna. Anna Henning Moberg, verksamhetschef på Torsåker gård, berättar om arbetet bakom produkterna som tagit sju år från start till mål.
Svedala kommun: Intensiv beredskapsvecka med krisövningar
Kylarna gick sönder på måndagen, på tisdagen fanns det inget vatten i kranarna, på onsdagen fanns ingen el, på torsdagen hade matsalen drabbats av översvämning och på fredagen gick alla frysar sönder. Det var en intensiv beredskapsvecka som genomfördes i Svedala kommun hösten 2024. Lina Jönsson, måltidschef, Svedala kommun, berättar om hur måltidspersonalen löste de fiktiva kriserna.
Maximillian Lundin är kocken som har ett passionerat förhållande till växtbaserat. Här berättar han om tre grundläggande kunskaper för att lyckas med baljväxter. Möt kursledaren för GastroMerits kurs ”Svenska baljväxter: Växtbaserad husmanskost för en hållbar framtid”.
Att värna om den biologiska mångfalden är viktigare än någonsin och ett prioriterat område för Martin & Servera. – Genom noggranna analyser har vi nu verktyg för att bidra till förändring genom samarbete med leverantörer och kunder, säger Emelie Hansson, kvalitets- och hållbarhetschef, Martin & Servera.
Det säger Madeleine Linins Mörner, programchef Framtidens mat på Axfoundation. Martin & Servera samarbetar med Axfoundation som driver ett antal projekt för att tackla hållbarhetsutmaningar. Ett av projekten är inriktat på att ta fram framtidens djurfoder, ett annat på att göra det möjligt för oss människor att ta upp nästan lika mycket mineraler från fullkorn som från kött.
Hem- och konsumentkunskap: Hela ämnet är som en riktigt bra förälder
Tina ”Mat-Tina” Nordström och Josefine ”Josse” Haamer von Hofsten träffades vid en tv-inspelning och kunde inte sluta prata mat, barn och hemkunskap. Två år senare har de skrivit en bok i ämnet: ”Hem- och konsumentkunskap med Tina & Josse”.
Ingela Nannström, kostchef i Knivsta kommun, skapar tillsammans med måltidsverksamheten en verksamhetsnära beredskapsplan för kommunens alla kök – baserad på praktisk erfarenhet. Basen för detta är Operation Skarpt läge, med olika verklighetsanpassade scenarios, övningar och workshops med kökspersonalen.
Göteborgs stad: Varuleveranser kvällstid till grundskolor
Det finns många fördelar med varuleveranser på kvällar och nätter. Bättre nyttjande av fordon, säkrare skolgårdsmiljö och minskad stress för kökspersonalen är några av dem. Alla fördelar gör att Göteborgs Stad beslutat att fortsätta med kvällsleveranserna och att allt fler grundskolor kommer att få leveranser under kväll eller natt.
Nordisk råvara: Traditionella och otraditionella grödor skonsamt odlade i svenska jordar
Nordisk Råvara letar i det svenska kulturarvet efter äldre sorter som glömts bort eller är på väg att försvinna. Grödor som minskar miljöbelastningen och bidrar till att reparera miljön. Resultatet blir råvaror av hög kvalitet, med fina näringsvärden – och de smakar fantastiskt.
Pep-rapporten 2024: Barn i låginkomstfamiljer riskerar sämre hälsa
Årets Pep-rapport visar att endast två av tio av barn och unga kommer upp i den mängd fysisk aktivitet som rekommenderas. Och färre än vart tionde barn äter grönsaker, frukt och fisk enligt kostråden. Sammantaget är det är det bara tre procent av barnen som både rör sig i den utsträckning de behöver och äter enligt kostråden.
Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val. Hennes 50/50-princip med hälften köttfärs och hälften baljväxtfärs är ett modernt sätt att tillaga älskade klassiker på. – Mitt konstanta fokus är att arbeta med bra och hållbart producerade råvaror, säger Jessie.
Förskolekokboken: Framtidens mat - för framtidens människor
Hur det kommer sig att barnen äter två portioner av något på förskolan som de aldrig skulle smaka på hemma? Vi vill påstå att hemligheten finns i förskoleköken, där kunskap och engagemang blandas med genuin upptäckarlust och kreativitet.
Pallanpassade äggförpackningar: Minskar svinnet med 2 ton ägg
Tillsammans med svenska äggpackerier jobbar vi för att minska det svinn som uppstår i samband med transport och lagring av ägg. Projektet med pallanpassade äggkartonger är i ett startskede, men redan nu har över 2 ton ägg räddats från att bli krossade i hanteringen.
Vi sträcker ut handen mot små producenter och hjälper dem ut på restaurangmarknaden
Genom en genomarbetad start- och utvecklingsmodell utvecklar Martin & Servera-gruppen svensk gastronomi och svensk livsmedelsproduktion. Det är framför allt ett samarbete mellan Sorundahallarna och Martin & Servera Restauranghandel. Producenter får hjälp ut på marknaden och kunderna får tillgång till fantastiska svenska, regionala eller lokala produkter.
Skolor, förskolor och fritids spelar en viktig roll i att dels inspirera barn till goda matvanor, men även i att konkret se till att de får i sig den näring de behöver för att orka leka, lära och utvecklas. Wasa har tagit fram nya recept som är framtagna för att inspirera er att tillaga mellanmål på ett nytt och lekfullt sätt.
Viking Fågel byter kycklingras till Hubbard, en långsamt växande ras. Den främsta anledningen till bytet är att de vill att fåglarna ska ha ett bra liv och födas upp på ett sätt som är etiskt försvarbart.
Skolstart - ett ord laddat med förväntan och en känsla av nystart. Det är ett perfekt tillfälle att förbereda för en ny skoltermin och välkomna barnen till skolmatsalen med en inspirerande, uppdaterad och påfylld knäckestation till mellanmålen.
Där människor möts är handhygien viktigt. Det har den rådande pandemin visat oss. Nu när verksamheten i skola och förskola har startat igen är det vårt ansvar att lära våra barn att göra handtvätt till en självklar del av varje dag. Här tipsar vi om kostnadsfritt utbildningsmaterial som gör inlärningen rolig.
Kocken Mattias Larsson har skapat mättande mellanmålsrecept att inspireras av. Mellanmålen följer Livsmedelsverkets rekommendationer kring näringsinnehåll. Testa dem i din skolrestaurang!
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.