Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.
I det senaste numret av Den goda måltiden berättar Anna Henning Moberg, verksamhetschef på Torsåker gård, om arbetet att ta fram färdigkokta svenskodlade baljväxter. Du kan också läsa om vildsvinskött, nyttan med fullkorn och flera andra inspirerande inslag och bra kampanjpriser.
Kampanjperiod: 1/9 - 28/12 2025
I fokus
Vi rekommenderar
Hållbarhet
Hållbart, näringsrikt och gott: Färdigkokta svenskodlade baljväxter
Ur begränsningar föds kreativitet. Samarbete längs hela värdekedjan, delat risktagande och långsiktigt innovativt arbete ligger bakom de nya svenska färdigkokta baljväxtprodukterna. Anna Henning Moberg, verksamhetschef på Torsåker gård, berättar om arbetet bakom produkterna som tagit sju år från start till mål.
Fullkorn hittar du vanligtvis från spannmål som vete, råg, havre och korn. Det kan vara hela korn, eller korn som har krossats eller malts till ett mjöl. Spannmålet behöver alltså inte vara helt för att kallas fullkorn, utan det viktiga är att alla delar av kornet finns med.
Som kategorichef för bland annat växtbaserade proteiner ansvarar jag för att utveckla och optimera vårt sortiment inom det här området, säger John Hamzo, Martin & Servera.
Martin & Servera har verktygen för att hjälpa kommunerna att göra medvetna och hållbara val i sina upphandlingar. ”Genom innovativ dialog kan vi tillsammans minska vår totala klimatpåverkan”, säger Gustav Sjöberg, försäljningsdirektör offentliga kunder, Martin & Servera.
Beredskapssektorn ”Livsmedelsförsörjning och dricksvatten” bygger nu upp ett program med investeringsstöd för beredskapshöjande åtgärder för att bland annat klara livsmedels- och dricksvattenförsörjning i kommuner och regioner vid större kriser. Möt Mats Johansson, chef på enheten för livsmedelsförsörjning, Livsmedelsverket.
"Tack vare vårt samarbete med Martin & Servera, som har muskler och resurser, finns det gott om vildsvinskött i lager och ingen riskerar att bli utan", säger Tomas Nilsson, försäljningschef på Tvärskogs Vilt i Småland. Det är roligt att efterfrågan på svenskt vildsvinskött är så stor.
I det här numret kan du läsa om Svedala kommun, som hösten 2024 involverade alla 27 skol- och förskolekök i en beredskapsvecka. Lina Jönsson, måltidschef i Svedala kommun, berättar om hur måltidspersonalen, tillsammans med Frivilliga resursgruppen och Räddningstjänsten, löste de fiktiva kriserna. Möt också inspiratörerna Tina ”Mat-Tina” Nordström och Josefine ”Josse” Haamer von Hofsten.
I detta nummer av Den goda måltiden möter du måltidsinspiratören Heléne Andersson på Karlstads kommun, hur "Operation skarpt läge" med praktisk erfarenhet förbereder Knivsta kommun för en eventuell kris och ta del av spännande trendspaningar från Desirée Jaks.
Tjänster och utbildningar för dig som arbetar inom offentlig verksamhet
Vi rekommenderar
Partnererbjudanden för offentlig verksamhet
Här hittar du utvalda partnererbjudanden som är särskilt anpassade för offentlig verksamhet. Ta del av lösningar och tjänster som förenklar vardagen, stärker hållbarheten och skapar mervärde för dig som arbetar inom exempelvis skola, vård och omsorg.
GastroMerit är Martin & Serveras utbildningsverksamhet och här hittar du kurser för dig och din personal. Kursledarna är handplockade för sin förmåga att lära ut och inspirera. Här utbildas proffs av proffs. Skrolla ner för att hitta schemalagda kurser, skräddarsydda kurser och webbutbildningar.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.