Det säger Madeleine Linins Mörner, programchef Framtidens mat på Axfoundation. Martin & Servera samarbetar med Axfoundation som driver ett antal projekt för att tackla hållbarhetsutmaningar. Ett av projekten är inriktat på att ta fram framtidens djurfoder, ett annat på att göra det möjligt för oss människor att ta upp nästan lika mycket mineraler från fullkorn som från kött.
Ett av Axfoundations projekt, där Martin & Servera är inblandade, är ”Framtidens foder för fågel, fisk och fläsk”. Målet är att skapa en produktion med försäljning av fisk, gris, matfågel och ägg från värphöna uppfödda på foder med låg klimatpåverkan och ingredienser som gynnar den biologiska mångfalden.
– Projektet föddes ur insikten att det är fullkomligt vansinnigt att vår mat äter vår mat. Att vi utfodrar våra djur med sådant vi skulle kunna äta själva istället. Det borde givetvis vara så att vår mat äter sådant som vi inte kan eller vill äta, säger Madeleine Linins Mörner, programchef Framtidens mat på Axfoundation.
"75 procent av klimatpåverkan från svensk kyckling och ägg kommer från fodret. Här finns stora klimatvinster att hämta."
Resurseffektiva, cirkulära råvaror
Projektet arbetar med att ersätta ingredienser som importerad soja och vildfångad fisk i konventionellt djurfoder med mer resurseffektiva och cirkulära råvaror som insektslarver, som fötts upp på matavfall och restprodukter. Andra foderingredienser som kommer att testas och utvärderas är mykoprotein och blåmussla från Östersjön. Det djurfoder som produceras har ett betydligt lägre klimatavtryck än konventionellt foder.
– Om jag säger att 75 procent av klimatpåverkan från svensk kyckling och ägg kommer från fodret, så inser man lätt att det finns stora klimatvinster att hämta här, säger Christian Sjölund, projektledare inom programområdet Framtidens mat på Axfoundation.
Hydrotermiskt behandlad spannmål
Ett annat av Axfoundations projekt går ut på att ta fram nästa generation goda och nyttiga spannmålsprodukter. Genom att behandla spannmål med något som kallas hydrotermisk behandling, kan den mänskliga kroppen ta upp nästan lika mycket mineraler från fullkorn som från kött. Bra för både hälsan och planeten.
– När ämnen som järn och zink görs lättare för kroppen att ta upp så öppnas helt nya möjligheter. Till exempel kan pannkakorna i skolan eller på sjukhusen i princip bli hälsokost, säger Madeleine Linins Mörner.
Axfoundation är en icke vinstdrivande och fristående hållbarhetsorganisation som arbetar konkret för ett hållbart samhälle. Tillsammans med olika partners, där Martin & Servera är en, tacklar Axfoundation praktiska frågor som rör sakerna vi köper, maten vi äter och resurserna vi nyttjar. Madeleine Linins Mörner, programchef Framtidens mat på Axfoundation och Christian Sjölund, projektledare inom programområdet Framtidens mat på Axfoundation.
Svensk Krav-märkt kornbulgur är ett gott och näringsrikt alternativ till ris, med en luftig al dente-konsistens som också passar utmärkt i 50/50-rätter. Med Good Grains kornbulgur får du inte bara mer fullkorn, utan även ett högt innehåll av viktiga mineraler.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.