Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Fokus på livsmedelsberedskap
Kunskap

Fokus på livsmedelsberedskap

Beredskapssektorn ”Livsmedelsförsörjning och dricksvatten” bygger nu upp ett program med investeringsstöd för beredskapshöjande åtgärder för att bland annat klara livsmedels- och dricksvattenförsörjning i kommuner och regioner vid större kriser. Möt Mats Johansson, chef på enheten för livsmedelsförsörjning, Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket ska som beredskapsmyndighet och sektorsansvarig myndighet planera för att det ska finnas tillgång till säker mat och säkert dricksvatten i Sverige vid fredstida krissituationer, krigsfara och krig.
 
– Tillgångsfrågan är det jag arbetar specifikt med, säger Mats. I övrigt jobbar vi naturligtvis även med att maten ska vara säker. Vi ansvarar för att samordna kris- och beredskapsplaneringen. Livsmedelsverkets ansvar handlar om det som sker efter primärproduktionen.
 
– Maten måste ju fram till gästerna, vi pratar om försörjningskedjan ur ett brett perspektiv. Det är först när maten kommer fram till slutkonsumenten som vi har lyckats få försörjning och här spelar svenska livsmedelsgrossister en jätteviktig roll.

Flexibilitet i avtal

Om det blir störningar i produktions- eller leveransleden skapas det snabbt problem för livsmedels- och dricksvattenförsörjningen. Därför behöver det finnas flexibilitet i avtalen mellan beställare och leverantör. Viktiga samhällsfunktioner måste ha en långsiktigt trygg leverans av nödvändiga varor och tjänster.
 
– Tänk på att du som upphandlar kan ha en dialog redan i början av en upphandling, säger Mats. Så länge dialogen inte leder till att en leverantör blir gynnad eller att en lösning blir favoriserad kan beställare och leverantörer ha hur mycket dialog som helst. Påbörja gärna dialogen tidigt, till exempel med en förutsättningslös fråga om hur leverantören kan bidra till att lösa ditt behov. Idag ligger kommunens ansvar för livsmedelsberedskap inom det ordinarie ansvaret för skola, vård och omsorg.
 
– Ett förslag i en statlig offentlig utredning är att i lag reglera kommuners och regioners ansvar för livsmedelsförsörjning. Förslaget kan leda till att kommunerna får ett större uppdrag kopplat just till livsmedelsförsörjning. En del av det kan vara lager- och avtalsfrågor. Regeringen har ännu inte hanterat förslaget vidare.

Investeringsprogram för höjd beredskap

Mats menar att det finns många kommuner som ligger långt fram inom beredskapsarbetet. Investeringar görs redan idag, men inte i den omfattning som krävs för en tillräckligt stark beredskap. Bristen på investeringar beror bland annat på att ansvaret för och finansieringen av kommunernas beredskap är oklart och på att företag inte kan göra investeringar som inte är marknadsmässigt försvarbara. Därför går staten nu in med ett ekonomiskt investeringsprogram för att höja förmågan.
 
– Livsmedelsverket har i uppdrag från regeringen att ta fram ett program för stöd till investeringar för att klara livsmedels- och dricksvattenförsörjning vid större kriser eller krig, säger Mats. Livsmedelsverket gjorde en pilotutlysning 2024 för att se behovet av stöd i kommuner och regioner för att genomföra beredskapshöjande åtgärder.
 
– Det var många offentliga kök som var intresserad av stödet och investerade i allt från frystorkade matvaror till gasolspisar. Det var ett 30-tal kommuner som fick stöd, och det var över 200 som sökte. Investeringsprogrammet är ett regeringsuppdrag som genomförs i samarbete mellan Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket. Myndigheterna ansvarar för sina respektive sakområden och Livsmedelsverket håller ihop programmet på sektorsövergripande nivå.
 
– Nu har vi fått i uppdrag av regeringen att bland annat fortsätta jobba med kommuner och regioner i syfte att stärka de offentliga måltidernas beredskap. Så det kommer att ske en utlysning om stöd under 2025 också.

Övningar i krisberedskap

Livsmedelsverket har också en samordningsfunktion kopplat till alla delar av livsmedelskedjan. Därför finns det en privat-offentlig samverkansgrupp som möts en gång per månad. I denna grupp ingår bland annat Martin & Servera.
 
– De flesta av Sveriges 290 kommuner vet hur beredskapen i landet är organiserad. Men det är enligt min mening inte det allra viktigaste, utan det är att alla vet vad de ska göra vid en större kris, säger Mats. Att träna på olika scenarios genom enkla övningar tillsammans är ett bra sätt att identifiera luckor och styrkor innan ett skarpt läge.
 
– Övningar i krisberedskap är jättebra, säger Mats. Livsmedelsverket har tagit fram en övningskortlek för de offentliga måltidsverksamheterna. Kortleken beskriver olika händelser och kan fungera som underlag för diskussioner och ett stöd för att stärka beredskapen. På varje kort finns också läshänvisningar till relevant avsnitt i ”Beredskapshandbok för offentliga måltider” som finns på livsmedelsverket.se.

Beredskap i praktiken

Lycksele bygger upp krislager – frystorkar överbliven skolmat

All mat som blir över i skolköken i Lycksele kommun frystorkas numera i stället för att slängas. Syftet är att bygga upp ett krislager som ska räcka till kommunens 12 000 invånare i tre månaders tid.
 
– Vi är rustade om krisen kommer, säger Klaus Dudenhöfer, kostchef i kommunen. Det är jättespännande. Vi lär oss jättemycket om fysiken. Maskinen som frystorkar den skolmat som varje dag blir över är stor som en torktumlare. Att köpa in frystorkad mat skulle vara betydligt dyrare än de 500 000 kronor som maskinen kostar.
 
Kommunen har fått stöd från Energimyndigheten för att driva projektet i fyra år. Den frystorkade maten håller i sin tur i upp till 25 år. Dessutom har Lycksele skrivit avtal med lokala bönder om att deras kossor kan bli mat om det krisar, och om att få köpa grönsaker och spannmål.
Inspiration

Svedala kommun: Intensiv beredskapsvecka med krisövningar

Kylarna gick sönder på måndagen, på tisdagen fanns det inget vatten i kranarna, på onsdagen fanns ingen el, på torsdagen hade matsalen drabbats av översvämning och på fredagen gick alla frysar sönder. Det var en intensiv beredskapsvecka som genomfördes i Svedala kommun hösten 2024. Lina Jönsson, måltidschef, Svedala kommun, berättar om hur måltidspersonalen löste de fiktiva kriserna.
Inspiration

Knivsta kommun: Operation Skarpt läge

Ingela Nannström, kostchef i Knivsta kommun, skapar tillsammans med måltidsverksamheten en verksamhetsnära beredskapsplan för kommunens alla kök – baserad på praktisk erfarenhet. Basen för detta är Operation Skarpt läge, med olika verklighetsanpassade scenarios, övningar och workshops med kökspersonalen.
Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.