Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Etisk uppfödning: Ny kycklingras hos Viking Fågel
Inspiration

Etisk uppfödning: Ny kycklingras hos Viking Fågel

Viking Fågel byter kycklingras till Hubbard, en långsamt växande ras. Den främsta anledningen till bytet är att de vill att fåglarna ska ha ett bra liv och födas upp på ett sätt som är etiskt försvarbart.
Det lilla familjeföretaget Viking Fågel satsar på en ny kycklingras, från en ny linje av den långsamt växande rasen Hubbard.

– De får växa lite längre, är friskare, starkare och ger ett smakrikt kött av hög kvalitet, säger fågelbonden Björn Olsson.
 
Den främsta anledningen till att Viking Fågel byter kycklingras är att de vill att fåglarna ska ha ett bra liv och födas upp på ett sätt som är etiskt försvarbart.

– Vi vill att våra kycklingar ska ha en fin uppväxt, även när de blir lite äldre och tyngre, säger Björn. Vi ger dem de bästa möjliga förutsättningarna för ett naturligt beteende. De här kycklingarna har kraft i benen; de hoppar, springer och beter sig så som en kyckling ska göra.

En konventionell kyckling växer i cirka sju veckor, men den nya Hubbarden växer i cirka tio veckor till den lite större storlek som Viking Fågel önskar.

"Vi vill att våra kycklingar ska ha en fin uppväxt, även när de blir lite äldre och tyngre, säger Björn. Vi ger dem de bästa möjliga förutsättningarna för ett naturligt beteende."

Björn Olsson

Naturligt beteende

Det är en lång startsträcka för att införa en ny ras. På Viking Fågel har man i lyckade provomgångar kontrollerat att alla faktorer fungerar inför bytet.

– Det är till exempel viktigt att fodermixen är anpassad efter kycklingarnas behov och vårt foder passar de här kycklingarna perfekt. 
De främsta skälen till att köpa den här kycklingen handlar om etik och köttets smak och kvalitet, menar Björn.

– Det är de två viktigaste anledningarna till vårt byte av kycklingras. Vi vill sälja bra kött från friska och starka kycklingar, som inte är sönderavlade, säger Björn. De här kycklingarna växer som en kyckling ska göra, utan att få problem. Vi vill att kycklingarna ska kunna utföra sina naturliga beteenden. Annars är det inte etiskt försvarbart enligt oss.

Rasen är stark, tålig, frisk och kycklingköttet är gott, dessutom är kycklingen vacker att titta på med sina flerfärgade nyanser från brunt till vitt.

– Vi har provat flera olika raser de senaste åren. Nu övergår vi successivt till den här rasen, i den takt vi kan få tag på kycklingar. I oktober räknar vi med att enbart ha kycklingar av rasen Hubbard.
 
Video

Per Idlund, sortiment- och inköpschef för regionala produkter och fågel, Martin & Servera tillsammans med Maria och Björn Olsson.
 
Viking Fågel är en liten kycklingpro­ducent, produktionen handlar om cirka 5 000 kycklingar per vecka. För familjeföretaget Viking Fågel i nordvästra Skåne är produktionen av kyckling, gås, tupp, kalkon och anka ett hantverk, där stor omsorg läggs vid djurhållningen och rätt fodermix.
 
Spannmål och halm till fodret växer på åkrarna runtom uppfödningsstal­larna. Slakten sker fem minuter från uppfödningen, vilket innebär att djuren utsätts för minimal stress och den sker utan maskiner, bara för hand. Allt under överinseende av Björn Olssons blick för kvalitet, omsorg om djuren och känsla för det som kunderna önskar.

Läs också

Regionalt

Viking Fågel

Fågel av hög kvalitet har fötts upp hos Viking Fågel i Skåne sedan 1994. Fågelslag som kyckling, majskyckling, ungtupp och gås når Martin & Serveras kunder i hela landet. För fågelbonden Björn Olsson är arbetet ett hantverk där stor omsorg läggs vid djurhållningen, rätt fodermix och samarbetet med kräsna kunder.
Inspiration

Torsåker gård: Ett praktiskt centrum för hållbara livsmedelssystem

Åkrar, experimentträdgård och en ladugård med fyra testkök och bageri - en plats för innovatörer att ta klivet från hållbar idé till färdig lösning.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.