Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Pasta: klimatsmart, lönsamt och godast på menyn
Inspiration

Pasta: klimatsmart, lönsamt och godast på menyn

Recept

Ravioli med ricotta, spenat och tomater

När du gör din egen smakrika ricotta får du även vassle som blir härligt nötig och len och kan användas till många rätter. Här låter Ida den bli grunden till ett smakrikt skum som ger rätten ett sista lyft.
Recept

Tagliatelle med grillad svensk pesto

Gemene mans ogräs kan bli en rolig utmaning för en kock. När Ida åker in till restaurangen plockar hon alltid med sig en näve från trädgården som sen hamnar på kvällens tallrikar. Kirskål och nässlor gör sig till exempel fantastiskt i en svensksmakande pesto.
Säsongstänk och få, utvalda råvaror är framgången bakom en lönsam och klimatsmart publikfavorit på menyn. Ida Bauhn, köksmästare på Nour, förklarar storheten i en enkel pastarätt, för ”alla älskar väl pasta?”.
När Ida Bauhn träffar oss i köket på Nour, tre dagar efter att med god marginal ha kvalat vidare till finalen i Årets Kock, lagar hon två pastarätter som visar kraften i enkelhet.
 
– Lycka är att äta en god pasta som du slungar upp med smör. Ta en god, svensk lagrad ost som Gammelknas, en bra klick smör och ett par fina primörer så har du en superlyxig pasta. Det behöver inte kosta jättemånga kronor.
 
– Säsongstänk och få utvalda råvaror är nyckeln när det gäller pasta. Ost kan vara dyrt, men du behöver inga mängder. Och till min grillade svenska pesto tog jag kirskål och nässlor från min egen trädgård – men det finns ju mängder av fina råvaror i säsong att köpa också.

"Med en god, svensk lagrad ost, en bra klick smör och ett par fina primörer har du en superlyxig pasta. Det behöver inte kosta jättemånga kronor."

Ida Bauhn, köksmästare på Nour och Årets Kock 2025
– När pastan ska stå i centrum är färsk pasta al dente överlägsen, men köpt pasta funkar lika bra när den snarare ska komplettera såsen. Ricotta däremot, det borde alla göra själva! Det blir både billigare och godare.
Kollage av två bilder, till vänster vevar Ida färsk pasta, till höger dekorerar hon tagliatelle med dekorativa blommor.
Apropå pris så kan pasta vara lönsamt, poängterar Ida. En pastadeg kostar inte många kronor och även med bra råvaror kan du räkna hem en bra köksmarginal genom att använda mindre ädla delar av djuret för långkok.
 
– Då funkar fågel som anklår väldigt bra, eller min favorit oxsvansen som blir magisk i en ravioli och ger en god fond på köpet.
 
Ida menar att man aldrig kan gå fel med pastarätter på menyn: – en pasta kan aldrig vara ute – alla älskar väl pasta?
 
– Balansen i rätten uppstår vid val av pastasort säger Ida, till exempel är en smörig sås bunden med pastavatten perfekt med spagetti, medan en mer krämig gräddsås eller ragu, blir bäst med en veckad makaron som cavatelli som såsen får lägga sig i.

Läs också

Inspiration

Pizza på menyn - lönsamt och klimatsmart

Oavsett vilket koncept din restaurang har så kan du alltid sätta pizza på menyn. Pizza är klimatsmart, lönsamt och möjligt att variera i det oändliga. Jonas Lagerström, Michelinkocken som också driver en pizzakedja, delar med sig av tre pizzor som passar på alla menyer.
Inspiration

Kokboken Framtidens krogklassiker

Vi är övertygade om att vi i restaurangbranschen tillsammans kan visa vägen mot framtiden. Därför har vi skapat den här kokboken. Här hittar du både nya sätt att tänka och rätter som kan bli framtida, klimatsmarta krogklassiker. Från kockar till kockar.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.