Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Svensk odling året om
Inspiration

Svensk odling året om

SydGrönt är en ekonomisk förening och medlemsägd organisation för svenska odlare av frukt, grönsaker och blommor, med över 130 odlare i sin förening. Merparten av odlarna finns i södra Sverige, men det sker även odling på Gotland, Motala och Skara. Produkterna når butiker i hela landet.

Noggrant kontrollerad odling

SydGrönt fokuserar på hållbarhet och kvalitet, och säljer både konventionella och ekologiska produkter, alla certifierade för att garantera en kontrollerad odling av tredje part. Odling sker både på friland, i växthus och i tunnlar beroende på produkt och tid på säsong.

Öppna frilandsfält

Här odlas merparten av SydGrönts grönsaker, allt från nisch till volymprodukter som kål och sallat. De odlas på detta sätt för att dra nytta av naturliga klimatförhållanden. Under vår, sommar och tidig höst ger Sveriges svala klimat goda förutsättningar för flera typer av frukt och grönsaker utomhus. Alla frilandsodlade grönsaker planteras kontinuerligt under säsongen för att varje dag kunna erbjuda marknaden nyskördade produkter i rätt kvalitet.

"Vi planerar våra odlingar noggrant för att kunna erbjuda det våra kunder och marknaden efterfrågar. Det skapar en trygghet för odlarna att veta att de har avsättning för sina odlade produkter och ger en balans på marknaden som inte skapar svinn"

Martin Persson, försäljningschef på SydGrönt

Växthus

Inomhus odlas främst tomat, gurka och prydnadsväxter. I växthusen ges en miljö som gynnar plantornas tillväxt och ger en jämnare produkttillgång året runt, trots Sveriges svala klimat. Växthusodling gör att vi i Sverige kan odla växter som behöver ett naturligt varmare klimat. Växthus gör det också möjligt att kontrollera temperatur, fuktighet och skydd mot skadedjur och sjukdomar, vilket också minskar behovet av bekämpningsmedel och andra resurser.

Genomtänkta leveranser

Företaget äger även ett eget logistikbolag, SydLog, med 49 egna lastbilar, för att kunna hämta odlarens produkter i rätt tid och kunna leverera produkter direkt till kund. Kortast väg från odling till kund ger hållbara produkter i rätt kvalitet. Samtliga lastbilar är kylbilar som kan anpassa temperatur efter produkt.

Tunnelodling

Detta är en enkel form av växthus, där produkten får ett bättre skydd än på friland. Denna odlingsform passar bra för säsongsförlängning av bär. Tunnlar och enklare växthus är användbara även till säsongsodling av utplanteringsväxter och perenner.

Örter odlas på friland

I det svenska sortimentet finns dill, persilja krus, persilja blad, präslök, koriander, timjan, rosmarin och mynta. Tidigt på våren börjar odlarna så eller plantera och gör sen detta flera gånger i veckan för att alltid kunna erbjuda nyskördade färska svenska örter under hela säsongen. Produkterna skördas och packas direkt efter odling och körs efter nerkylning direkt till kund utan mellanhänder. Kortaste vägen ger färska produkter.
Det är något speciellt med örter som får växa upp under bar himmel. Med naturligt solljus, frisk luft och jordens näring utvecklar örterna en rikare arom och djupare karaktär. Färska örter förhöjer varje måltid - och färska örter från friland ger mer smak och karaktär.

Grönkål

Grönkål hör till gruppen bladkål och har mörkgröna, saftiga och kraftiga stjälkar i varierande längd med dekorativa, krusiga blad. Grönkålen är en riktig supergrönsak som innehåller massor av nyttigheter såsom järn, vitamin A och vitamin C.
Förr odlades Grönkål enbart på hösten men numera finns svensk grönkål redan från juni månad. Grönkålen är vinterhärdig och kan stå kvar ute på fält även i snö. Kålsmaken kan faktiskt bli mildare om kålen skördas efter den blivit utsatt för lite frost, då kolhydraterna omvandlats till socker och ger fylligare smak.

Pak Choi

Pak Choi är en liten delikatess med sin mörkt gröna, mjälla blad upp mot toppen och sina krispiga och saftiga stjälk i botten. Pak Choi är klassisk produkt i Asien men i Sverige har vi enbart odlat den i några år i stor skala. Pak Choi har tagit Sverige med storm och med dess många användningsområden har den blivit en favorit både i restaurangkök och i hemmen.
Pak Choi är stötkänslig, och bladen kan knäckas om man inte hantera den varsamt. Efter skörd kyls den ner snabbt och bör förvaras kylt, gärna försluten i påse för bäst hållbarhet. SydGrönts Pak Choi odlas hos HD Odling i Mjällby i Skåne, Håkan Danielsson som driver odlingen är den som först startade upp Pak Choi odling i stor skala i Sverige och produkten har blivit en av hans egna favoriter.

Hjärtsallat

Hjärtsallad, eller Little Gemsallad som den även kallas, är en sallad med små fina något ovala huvuden. Hjärtsallat finns som både grön och röd. Den är krispig i konsistensen och har lätt krusiga blad med en söt och något nötig smak. Hjärtsallat passar bra till mycket.
När sallaten är mogen för skörd sker detta för hand genom att man skär av sallaten vid roten och tar bort de yttersta bladen som skyddat på fälten. Efter skörd förpackas hjärtsallaten, oftast i två-pack. Hjärtsallatens krispiga och sköra blad gör att den bör kylas snabbt efter skörd och hanteras varsamt. För bästa kvalitet bör sallaten förvaras i någon form av emballage t.ex. en plastpåse där luften kan cirkulera, för att minska vätskeförlusterna.

Haricot Verts

Haricots Verts är en slags brytböna som skördas i ett tidigare stadium. Eftersom man äter hela bönan av dessa så är det viktigt med handhygien vid hantering. Man måste skörda och packa med varsam hand för att undvika att bönorna bryts eller skadas.
Haricot Verts odlas på friland och kan, om vädret tillåter, skördas med maskin. Maskinen repar av bönan från plantan och efter skörd sorteras och packas bönorna i påsar eller lösvikt i lådor. Förpackade bönor bör stanna i sin förpackning så länge som möjligt då plasten skyddar mot uttorkning. Gröna bönor, vaxbönor och purpurbönor bör förvaras vid +4 oC, om dessa förvaras kallare än +4 oC riskar dem att få köldskador som visar sig som bruna insjunkna fläckar. SydGrönts odlingar ligger runt Kristianstad i Skåne.

Mer inspiration från SydGrönt

Inspiration

Odlat med omtanke nära dig

Äntligen sommar och säsong för frukt och grönt från Sverige, för vad smakar bättre än det? Hos Martin & Servera hittar du det bästa som svensk odling har att erbjuda – regionala grödor från odlare nära dig. Följ med på en tur till några av de sydsvenska gårdar som i år förser oss med grödor, odlare som är del av Sydgrönt – odlare i samverkan. 

Sortiment

Svenskodlade nyheter

Äntligen kan vi presentera säsongens frukt & grönt-nyheter. Här kan du bland annat läsa om extra stor romansallat, grönkålen Karillo och lila blomkål. Hos Martin & Servera hittar du det bästa som svensk odling har att erbjuda – regionala grödor från odlare nära dig, som är del av SydGrönt - odlare i samverkan.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.