SRB är sedan gammalt en av våra vanligaste mjölkkor. Kött från SRB-kor är ett ressurssmart val eftersom de först har mjölkats under många år och varit ute på bete i minst tre säsonger. Köttet har därför ett mer naturligt insprängt fett i musklerna och blir mycket smakrikt. Ett bra mört svenskt kvalitetskött.
Svensk röd och vit boskap, är en koras som funnits i Sverige sedan 1928. De härstammar från de gamla lant- och herrgårdsraserna och korsades under mitten på 1800-talet med den engelska rasen Korthorn och den skotska rasen Ayrshire. Fram till 1920-30 talet var detta den vanligast dominerande kon i världen. Sen följde sakta ett tronskifte till Holsteinrasen som idag är världens vanligaste ras.
Ett resursklokt val
Korna är antingen helt rödbruna eller med vita inslag i olika storlekar. Korna anses vara mycket friska, har en bra juverhälsa och i behov av färre veterinärbesök. SRB-kor har oftast lätta kalvningar som de sköter själva och de tar väl hand om sin kalv.
De har bra med fett och protein i mjölken med ett bra näringsvärde som mäts varje gång mjölken hämtas och är grund till ersättningen.
När man låter en SRB-ko åldras till minst 36 månader och vara ute på minst tre betessäsonger går det att få fram ett smakrikt kött som är mycket populärt. Köttet har naturligt mycket fett insprängt i musklerna, vilket gör det marmorerat och rikt på smak eftersom mycket av köttsmaken sitter i fettet.
Ur ett hållbarhetsperspektiv är SRB-konceptet ett resursklokt och bra val eftersom korna har mjölkat under många år och även betat under flera perioder, vilket bidrar till den biologiska mångfalden.
När man låter en SRB-ko åldras till minst 36 månader och vara ute på minst tre betessäsonger går det att få fram ett smakrikt kött som är mycket populärt. Köttet har naturligt mycket fett insprängt i musklerna, vilket gör det marmorerat och rikt på smak eftersom mycket av köttsmaken sitter i fettet.
Urban Deli gör hyllad råbiff av SRB-kött
SRB i verkligheten
Vi rekommenderar
Inspiration
"Det är bra kvalitet och ett mört kött"
En restaurang som valt att arbeta med SRB är Urban Deli, som bytt nötrullen i sin storsäljande råbiff mot just SRB-kött. -Den främsta anledningen till att vi bytt är att det är ett mycket bättre kött. Det är bra kvalitet och ett mört kött och dessutom främjar det den biologiska mångfalden, förklarar Fanny Sturén, projektledare för hållbar utveckling på Urban Deli.
Bytet har varit smidigt och SRB-köttet används nu både för servering i restaurangerna och i Urban Delis butiker. -Det har varit enkelt för oss att byta och jag gillar att vi kan göra ett sådant här skifte och samtidigt behålla samma kvalité och smak mot våra gäster. Det är ett jättefint projekt och förhoppningen är att vi i framtiden ska kunna använda även den rödbrokiga osten mer på menyn. Det känns fint att använda både mjölken och köttet från djuret, säger Fanny.
SRB-köttet har även varit en del av Urban Delis kommunikation till gästerna. -Vi har haft råbiffsvecka där vi berättat på instagram om SRB-köttet och vi har även haft bordsryttare med information på borden i restaurangen men vi kommer fortsätta prata om det även framåt, det är ju något vi är väldigt stolta över, säger Fanny.
För oss är det viktigt att lyfta och uppmuntra regionala och småskaligt producerade produkter från odlare, bönder och uppfödare runt om i Sverige. Vi vill också berätta vilka fördelar det finns med att välja just svenskt.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.