Med fortsatt höga råvarukostnader kan det vara värt att se över valet av ingredienser till dina mejeribaserade recept. Rama har varit ett säkert kort för professionella kök i många år och är faktiskt en hybridprodukt, det vill säga en blandning av växtbaserade oljor och mejeriprodukter.
Tillförlitliga produkter
Cecilia Rosenqvist har arbetat med Rama länge både inom restaurang och storkök. Även innan hon började arbeta som utvecklingskock med Rama Professional var det en självklarhet att använda Rama, eftersom hon alltid kunde lita på att resultatet blev bra gång på gång. Här får du hennes bästa tips på hur man kan bli både kostnad- och klimatsmart i köket med Rama.
“Med stigande priser måste professionella kök ständigt söka efter nya, mer prisvärda ingredienser, samtidigt som de måste behålla kvalitén på det som serveras. Rama Professionals produkter är ofta mer kostnadseffektiva än traditionella mejeriprodukter men ger samma goda smak. Att använda dem är ett bekvämt sätt att minska ingredienskostnader och klimatavtryck. Dessutom är det perfekt att ha ett par extra lådor som plan B, då produkterna har en lång hållbarhet.” berättar Cecilia.
Cecilias främsta anledningar till att använda Rama:
Perfekt för soppor, krämiga gratänger och pastarätter då Rama reder snabbt, tål höga temperaturer och varmhållning.
I en vitvinssås eller citronsås där andra produkter riskerar att skära sig med syran. Då håller sig Rama fint.
Mångsidighet. Man kan använda samma produkt i en mängd olika rätter, genom att den är lätt att spä ut. Detta förenklar inköpsprocessen och minskar behovet av att ha flera olika produkter i lager.
Perfekt att vispa och dekorera. Rama Visp kan inte övervispas och får ett stabilt skum som håller länge utan att vattna ur.
Att det finns i laktosfria varianter och stora förpackningar med 10 L. Det gör det lätt att laga en rätt till flera och minska komplexitet.
Cecilia Rosenqvists bästa recept med Rama Professional
Vi rekommenderar
Recept
Basrecept vitvinsås
En klassisk vitvinssås som passar till både fisk och gröna rätter. Gör en bas och smaksätt på olika sätt. Exempelvis mixa ner färska örter som basilika och dragon, gör likt en Sandefjordsås med tångkaviar och gräslök eller för hetta sambal oelek.
Använd bananer som börjar bli bruna och skapa en servering full av små frasiga banana bites med en touch av apelsin. Tillsammans med en len chokladsås, glass och Rama Visp så blir det en perfekt efterrätt för sharing.
Svinnsmart blomkålssoppa med grönsaksspett och kryddsmör
En krämig blomkålssoppa som fungerar vid alla tillfällen och innehåller ingredienser som finns att få tag på året runt. Ta tillvara på blasten, rosta den och använd den till att garnera med. Denna rätt passar alla oavsett allergier!
En härligt krämig och mustig rätt omtyckt av många. Fyllningen och tomatsåsen går att variera utefter vad säsongen bjuder på. I det här recepten görs en helt vegetarisk fyllning men den kan blandas ut med mer eller mindre kött.
Det allra viktigaste med maten som serveras i skolan är att den är god, så att barnen får energi att orka hela dagen. Floras växtbaserade produkter kan vara en hjälp i köket när du vill laga goda, näringsrika och klimatsmarta måltider till de små. Dessutom är matfetter och mejerivaror en viktig del av måltiden för dem, och är en del av den nya grönare matcirkeln. Har du koll på den? Läs mer om den och om Floras växtbaserade mejeriprodukter här.
Flora Professional: 50/50-principen med mejeriprodukter?
Överallt talas det om den så kallade 50/50-principen. Du kan till exempel blanda ut nötfärsen med baljväxter för att få in mer näring, men även sänka klimatpåverkan och kostnaden. Men har du tänkt på att 50/50 även kan göras med mejeriprodukter? Här berättar Flora Professional mer om principen.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.