Saftig pingvinklubba av svensk fläsklägg möter amerikansk BBQ. Serveras med en krämig mac’n cheese och fräsch coleslaw med äpple för extra fräschör. En smakrik och modern rätt som passar både buffé och à la carte.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Pingvinklubba BBQ-style
10 st pingvinklubbor av svensk fläsklägg, à ca 300 g/st (tillagade sous vide, utan svål)
2 msk neutral olja (t.ex. rapsolja)
Salt och svartpeppar
Ca 2 dl rökig BBQ-sås (se separat recept nedan)
1 msk chipotlepulver eller rökt paprikapulver
Mac’n Cheese
900 g kokt makaronipasta
100 g smör
1 dl vetemjöl
1 liter mjölk (3%, gärna standardmjölk)
4 dl vispgrädde
400 g riven lagrad cheddarost
200 g riven prästost eller annan smakrik ost
2 tsk dijonsenap
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk paprikapulver (gärna rökt)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1–2 dl pankoströbröd eller vanligt ströbröd
50 g smör till topping
Rökig BBQ-sås
3 dl chilisås
1 dl äppelcidervinäger
1 dl brun farin eller mörkt muscovadosocker
0,5 dl honung
1 dl vatten
2 msk worcestershiresås
2 msk dijonsenap
2 msk rapsolja
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk chipotlepulver (eller mer om du vill ha extra hetta och rökighet)
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Coleslaw med äpple & dijon
800 g vitkål (ca 1 litet huvud)
200 g morötter (ca 2–3 st)
2 röda äpplen
1 liten rödlök
2,5 dl crème fraiche
2,5 dl majonnäs
2 msk dijonsenap
2 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
1 tsk sellerisalt (eller vanligt salt)
1 tsk svartpeppar
1 dl hackad persilja eller koriander (valfritt)
Tillagning
Pingvinklubba BBQ-style
Ta ut pingvinklubborna ur förpackningen och låt dem temperera i rumstemperatur ca 30 minuter före tillagning.
Pensla klubborna med neutral olja. Krydda runt om med salt, svartpeppar och eventuellt chipotlepulver eller rökt paprikapulver för extra rökighet.
Värm upp grill till medel/hög värme, eller sätt ugnen på 225°C (gärna varmluft). Lägg klubborna direkt på grillen eller på ett galler i ugnsplåt.
Pensla klubborna med ett tunt lager rökig BBQ-sås. Spara resten till servering.
Grilla eller ugnsbaka klubborna i ca 15–20 minuter tills de fått fin yta och är genomvarma (innertemp minst 70°C). Pensla gärna med mer BBQ-sås mot slutet för extra glans och smak.
Mac’n Cheese
Koka makaronipastan enligt anvisning på paketet, men gärna någon minut kortare än fullt genomkokt (”al dente”). Häll av och ställ åt sidan.
Smält 100 g smör i en stor gryta på medelvärme. Tillsätt vetemjölet och vispa ihop till en slät bottenredning. Låt fräsa någon minut utan att det tar färg.
Vispa ned mjölken, lite i taget, så att såsen blir helt slät. Häll därefter i grädden. Låt såsen sjuda under omrörning tills den tjocknar, cirka 5–8 minuter.
Tillsätt dijonsenap, vitlökspulver, lökpulver, paprikapulver, salt och peppar. Blanda ordentligt.
Dra grytan från värmen och rör ned all ost, lite i taget, tills såsen är slät och krämig.
Vänd ned den kokta pastan i ostsåsen och blanda så allt täcks ordentligt.
Häll över mac’n cheese i en ugnsfast form. Toppa eventuellt med pankoströbröd och klicka över 50 g smör. Gratinera i 225°C ugn (gärna varmluft) i ca 10 minuter, eller tills ytan är gyllene och krispig.
Rökig BBQ-sås
Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt sjuda utan lock ca 20–25 minuter, tills såsen tjocknat något och fått djup smak.
Smaka av och justera styrka/sötma/rökighet vid behov.
Coleslaw med äpple & dijon
Strimla vitkålen fint (helst med mandolin eller matberedare). Skala och riv morötterna grovt. Kärna ur och tärna äpplena i små bitar. Skala och finhacka rödlöken.
Rör ihop crème fraiche, majonnäs, dijonsenap, äppelcidervinäger och honung i en stor bunke. Smaka av med sellerisalt och svartpeppar.
Vänd ner vitkål, morötter, äpple och rödlök i dressingen. Blanda ordentligt så allt täcks.
Låt gärna coleslawen stå svalt minst 30 minuter innan servering så smakerna hinner mogna.
Servering
Servera direkt, gärna med färska örter som garnering.
Denna rätt kombinerar det bästa av asiatiska smaker med en modern twist. Good Grains kornbulgur är inte bara ett näringsrikt alternativ, utan också en hållbar och mångsidig ingrediens som ger en härlig textur och fyllighet till rätten.
Svensk högrevsbrioche deluxe, serverad med klyftpotatis
Kombinera saftig långkokt högrev med syrlig picklad rödlök och krämig srirachamajonnäs i ett mjukt briochebröd. Servera med krispig klyftpotatis för en smakupplevelse som blir en succé på din meny.
Äggröra är en favorit på frukostbuffén. Med detta recept kan du snabbt och enkelt skapa en perfekt krämig äggröra som dina gäster kommer att uppskatta. Dessutom är den fri från mjölkprotein och laktos.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.