Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Bakad kolja med ostronmixad blåmusselsås och krokett på blåmussla

Recept skrivet av
Martin Moses för Arla Pro
Bakad koljarygg serverad med inkokt kronärtskocksbotten, glaserade brysselkålsblad och krokett på blåmussla. Musselsåsen mixas vid servering med ostron och serveras gärna till gästen vid bordet. Jalapeñooljan ger både mycket smak och färg till fiskrätten. Den varma musselsåsen binder ihop de olika delarna på tallriken till en helhet.

Ingredienser

Lagom åt: 10 port

Rimmad kolja:

  • 70 g salt
  • 1 kg vatten
  • 1,2 kg koljafilé
  • Svenskt Smör från Arla®

Inkokt kronärtskocka:

  • 5 st stora kronärtskockor
  • 1 st citron, pressad saft
  • 500 g vatten (till citronvatten)
  • 400 g vatten  (till lag)
  • 200 g ättiksprit 12%
  • 200 g torrt vitt vin
  • 100 g strösocker
  • 10 st svartpepparkorn
  • 4 st lagerblad
  • salt

Glaserade brysselkål:

  • 300 g brysselkål
  • olja på jalapeño, se nedan
  • salt

Jalapeñoolja:

  • 200 g rapsolja
  • 2 st färsk grön jalapeño
  • 50 g babyspenat
  • salt

Blåmusselsås med ostron:

  • 50 g schalottenlök
  • 20 g fänkål
  • rapsolja
  • 200 g torrt vitt vin
  • 500 g blåmusslor, hela
  • 300 g Arla Ko® Vispgrädde
  • 3 st ostron
  • 25 g Svenskt Smör från Arla®
  • salt
  • vitvinsvinäger

Krokett på blåmussla och torkad sockertång:

  • 300 g skalad amadinepotatis
  • 50 g Svenskt Smör från Arla®
  • 40 g Falbygdens Präst® 24 mån
  • salt
  • vitpeppar
  • kokta blåmussla, från ovan
  • 80 g färsk gräslök
  • 20 g torkad sockertång

Till panering och fritering:

  • 100 g vetemjöl
  • 100 g ägg
  • 100 g panko
  • frityrolja

Tillagning

Rimmad kolja:

  1. Koka en rimlag på salt och vatten. Kyl ner lagen. Rimma fisken i lagen i 30 min.
  2. Torka och skär fisken i portionsbitar à 120 g.
  3. Baka fisken på smord plåt under plastfilm på 100° i ugnen till 45–50°C innertemperatur, servera genast.

Inkokt kronärtskocka:

  1. Skär ut bottnarna från kronärtskockorna och lägg dem omedelbart i citronvatten så de inte oxiderar.
  2. Koka upp ingredienser till lagen och smaka av. Sjud skockan i lagen tills den är mjuk, ca 10–12 min. Skär upp i lämpliga bitar till servering.

Glaserade brysselkål:

  1. Plocka lös bladen från brysselkålen. Sota bladen lätt med brännare. Glasera med jalapeñoolja och smaka av med salt.

Jalapeñoolja:

  1. Värm oljan till 60°C. Skär ur kärnorna ur jalapeñon och mixa allt i kannmixer på högsta hastighet i ca 2 min. Sila genom silduk.
  2. Ringla oljan över såsen vid servering.

Blåmusselsås med ostron:

  1. Skär ner lök och fänkål. Fräs i olja i en kastrull. Häll i vinet och låt koka upp. Lägg i blåmusslorna och koka under lock tills de har öppnat sig.
  2. Sila av vätskan i en ny kastrull och spara musslorna till kroketterna.
  3. Reducera vätskan med vispgrädde till bra smak.
  4. Mixa i kannmixer med ostron och smör. Smaka av med salt och vinäger. Sila genom finmaskig sil.

Krokett på blåmussla och torkad sockertång:

  1. Koka potatisen mjuk. Mosa potatisen med smör och lagrad ost medan potatisen fortfarande är varm, smaka av med salt och peppar.
  2. Skär ner musslorna och skär gräslöken fint. Vänd ner musslor och gräslök i potatissmeten tillsammans med smulad tång, smaka av.
  3. Forma till små bollar, ca 20 g/st, Dubbelpanera i mjöl, uppvispat ägg och ströbröd.
  4. Fritera i 170° varm olja vid servering. Låt rinna av på papper.

Artiklar från receptet

Hållbara Val
Smör normalsaltat 82% 1kg
141887, Svenskt Smör från Arla, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • KRAV
  • EU-ekologiskt
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Vispgrädde 40% 1L
528240, Arla Ko®, Sverige
{{jmfprisString}}/l {{jmfPrisDeladString}}/l
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • FSC Forest Steward Council Mix
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Präst 12 mån lagrad ca 710g
124252, Falbygdens®, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Sortiment

Mejeri från Arla i sortiment

Här hittar du hela vårt utbud av mejerier från Arla.

Fler recept från Arla Pro

Recept

Kolgrillad grädde och dillolja till kallrökt och gravad hälleflundra

Grädden får sin grillade smak av glödande kolbitar som får slockna i grädden och sedan dra över natten. Grädden silas, värms och spräcks sedan vid servering med en vacker och fyllig dillolja. Såsen serveras till hälleflundra som är både kallrökt och gravad samt krispig fänkål, äpple och forellrom tvättad med akvavit.
Recept

Stekt gös med rökt crème fraiche och sifonskum på potatis och vitlök

Den stekta gösen serveras med sotad rotselleri, puffad quinoa med citron och dill, rökt crème fraiche samt timjanolja. En varm kycklingsky med rödvin serveras till. Ringla gärna den varma såsen på tallriken framför gästen. Såsen ger rätten extra värme vid serveringen.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.