100 g smör i tärningar + skirat smör att doppa bollar och smörja formar med
10 st bakformar ca 10 cm i diameter
Bakvätska:
1 liter vispgrädde
300 g brun farin
200 g Eau de vie
2 st vaniljstång
Tillagning
Blanda först alla ingredienser utom smöret i degblandare, när degen gått ihop tillsätt smöret lite i taget och blanda ytterligare några minuter till degen är fin och glansig.
Låt degen jäsa övertäckt på bänk i ca 45 min, väg upp bitar på 15 g st och rulla till bollar, doppa i skirat smör och rulla i strösocker, smörj bakformarna och lägg 5 bollar i varje. Täck och låt jäsa.
Bakvätska
Dela och skrapa ur vaniljstången, blanda vanilj, farin och Eau de vie till sockret löst sig.
Tillsätt grädden.
Avbakning
När bullarna jäst klart, förvärm ugnen till 180°. Baka i 8 minuter, skär mellan bullarna, fyll upp med vätska och baka i 5 minuter till, fyll upp med vätska en gång till och baka ytterligare 5 minuter.
Servera med myltade hjortron och vaniljglass.
Dryckestips: Tokaji från Ungern
Mer från Köksbaren
Vi rekommenderar
Recept
Renkalvinnanlår
Serveras med jordärtskockscrème med Västerbottensost, jordärtskockschips, bakad jordärtskocka, svartkålLångpepparsky
På Köksbaren finns alltid tisdagsråbiffen - men tolkas olika varje tisdagkväll. Här serveras den med lök, dijonsenap, picklesgurka, kapris, beta, krassemajonnäs och pepparrot.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.