Sopporna på Tonka har blivit en folkkär favorit. Här en soppa som toppas picklad broccoli med smak av Dukkah.
Ingredienser
Lagom åt: 10 portioner (5 liter)
1,5 kg broccolibuketter
600 g gul lök, hackad
3 st vitlöksklyftor
50 g grönsaksbuljongspulver, lågsalt
2 liter vatten
8 dl kokosgrädde
Sriracha
Vinäger
Salt
Topping
Gräslök
Picklad broccoli
Dukkah (en egyptisk kryddblandning baserad på rostade nötter.)
Picklad broccoli
200 g broccolistammar
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
Dukkah
20 g korianderfrö
20 g kumminfrö
5 g chiliflakes
20 g sesamfrö
40 g rostad sötmandel, mixade ”chunky”
10 g flingsalt
Tillagning
Fräs gul lök och vitlök i botten på en gryta. Tillsätt broccolibuketterma, grönsaksbuljong och häll på vatten. Koka under lock i 30 minuter eller tills grönsakerna är helt mjuka.
Mixa med stavmixer tills den blivit slät, tillsätt kokosgrädde och värm försiktigt (om kokosgrädden kokar blir den grynig). Totalmängd soppa ska vara 5 liter så tillsätt vatten om behövs, smaka av med salt, vinäger och lite sriracha till önskad hetta.
Toppa med picklad broccoli, dukkah, hackad gräslök och olivolja.
Topping
Koka upp ättika, vatten och socker, låt svalna
Skala och strimla broccolistammarna. Lägg broccolin i en tätslutande låda och häll på ättikslagen och låt pickla några timmar eller över natten i kylen.
Dukkah
Rosta korianderfrö och kumminfrö i en torr panna tills de ”poppar” och fått lite färg, sätt åt sidan och låt svalna.
Mal eller mixa de rostade kryddorna och blanda med chiliflakes, sesamfrö, sötmandel och flingsalt. Förvara i burk med tätslutande lock.
Fler smaker från Tonka
Vi rekommenderar
Recept
Butternutsoppa
Sopporna på Tonka har blivit en folkkär favorit. Här en soppa som toppas med rostade kikärtor med smak av garam masala.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.