Sopporna på Tonka har blivit en folkkär favorit. Här en soppa som toppas med rostade kikärtor med smak av garam masala.
Ingredienser
Lagom åt: 10 portioner (5 liter)
1,8 kg butternutpumpa
600 g gul lök, hackad
3 st vitlöksklyftor
1 tsk timjan, torkad
3 dl äppelmust
50 g grönsaksbuljongpulver, lågsalt
2 liter vatten
1 liter vispgrädde
Citronjuice (alt. äppelcidervinäger)
Salt
Topping
200 g kikärtor, kokta och sköljda
Garam masala
Yoghurt, naturell
Gräslök, hackad
Olivolja
Tillagning
Skala och rensa pumpan, skär i bitar och rosta i ugnen 180° i ca 30 minuter tills de blivit mjuka och fått lite färg.
Fräs gul lök, vitlök och timjan i botten på en gryta, släck med äppelmust och tillsätt den rostade pumpan, grönsaksbuljong och häll på vatten så det precis täcker grönsakerna.
Koka under lock i 30 minuter eller tills löken är helt mjuk.
Mixa med stavmixer tills den blivit slät, tillsätt grädde och koka upp. Totalmängd soppa ska vara 5 liter så tillsätt vatten om det behövs.
Smaka av med salt och citronjuice
Topping
Fritera kikärtor tills de blivit krispiga och krydda med salt och garam masala.
Toppa soppan med yoghurt, de friterade kikärtorna, hackad gräslök och lite olivolja.
Fler smaker från Tonka
Vi rekommenderar
Recept
Rostad rotsellerisoppa
Sopporna på Tonka har blivit en folkkär favorit. Här en soppa som toppas med pecorino och krossade hasselnötter.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.