Kalendern visar just nu dina standardturer.
Ingen kontakt med server
= tillgänglig leveransdag
Ingen kontakt med server
Valt prisdatum
Tillgängliga dagar
It appears that your browser has cookies disabled.
The website requires your browser to enable cookies in order to login.
Please enable cookies and reload this page.
It appears that your browser has JavaScript disabled.
This Website requires your browser to be JavaScript enabled.
Please enable JavaScript and reload this page.
Frasiga croissanter
Recept skrivet av
KronJäst
Croissanter är i grunden en fransk version av giffel och har en slående likhet med vissa typer av sådana. Servera croissanterna naturella eller med sylt och goda ostar. En riktig fransk klassiker!
Ingredienser
50 g färsk Kron Jäst för matbröd
2,5 dl fingervarmt vatten
1 ägg
1 tsk salt
1 msk socker
7-8 dl vetemjöl special
150 g kallt smör
1 vispat ägg till pensling
Tillagning
Smula jästen i en bunke, tillsätt fingervarmt vatten, 37°.
Rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt ägg, salt, socker och nästan allt mjöl, arbeta till en smidig deg.
Kavla ut den ojästa degen till en 30 x 30 cm stor platta.
Hyvla smöret i tunna skivor och fördela jämnt över halva degen.
Vik över den andra halvan.
Kavla åter ut degen till en 30 x 30 cm platta.
Mjöla lätt om det behövs och fortsätt att vika och kavla totalt ca fem gånger.
Det är denna process som ger croissanterna det fina inkråmet, och gör dem så luftiga och frasiga.
Kavla till sist ut degen med formen ca 30 x 30 cm.
Skär först i åtta rutor och därefter i 16 trekanter, rulla ihop varje trekant och böj ändarna inåt så att de får formen av en halvmåne.
Lägg dem på plåt och låt jäsa ca 40 minuter under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225° i ca 15 minuter mitt i ugnen.