Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Grattade blåmusslor med tomat och chilipeppar

Recept skrivet av
Klas Lindberg
Gratinerade blåmusslor med smak av tomat och chili.

Ingredienser

Snacksportioner lagom för:

10 personer

Blåmusslor

  • 1 gul lök, fint skuren
  • 1 vitlöksklyfta, fint skuren
  • Rapsolja
  • 1 nät blåmusslor
  • Vatten

Torkade tomater

  • 2 tomater, delade på mitten
  • Salt och svartpeppar
  • 5 kvistar färsk timjan
  • 2 msk rapsolja

Chiliolja

  • 3 dl rapsolja
  • 3 msk röd chili

Chiliströbröd

  • 1,5 dl ströbröd
  • Chiliolja
  • Salt

Friterad potatis

  • 1 stor potatis, fint riven
  • 3 dl olja

Vid servering

  • Salt
  • Svartpeppar
  • Dijonsenap
 

Tillagning

Blåmusslor

  1. Fräs löken och vitlöken i lite olja, tillsätt musslorna och en skvätt vatten. 
  2. Ånga under lock tills de öppnar sig. Slå ut på en plåt och låt svalna.
  3. Plocka ur musslorna från skalen och rensa från skägget.
  4. Sila buljongen och spara till framtiden.
  5. Plocka undan 0,5 deciliter av lökfräset och spara. 
  6. Lägg undan de största skalen till servering, du behöver ett från varje mussla.

Torkade tomater

  1. Sätt ugnen på 120 grader. 
  2. Fördela tomaterna på en plåt, krydda med salt och svartpeppar.
  3. Repa timjan över tomaterna och dressa med rapsolja.
  4. Torka i ugnen cirka 3 timmar.
  5. Skär tomaterna i tärningar.

Chiliolja

  1. Värm rapsoljan till 90 grader och mixa med röda chilin i ett par minuter tills den blir knallröd. 
  2. Sila och låt svalna.
 

Chiliströbröd

  1. Fräs ströbrödet tillsammans med lite chiliolja och salt. 
  2. Låt svalna.

Friterad potatis

  1. Spola potatisen fri från stärkelse, torka rejält torr.
  2. Fritera frasig och gyllene.
  3. Låt rinna av på papper.

Servering

  1. Värm en ugn på grilleffekt på 250 grader.
  2. Vänd upp musslorna med löken från koket och tärnad torkad tomat. Smaka av med salt, svartpeppar och dijonsenap.
  3. Fördela en mussla och tomathack i varje mussla.
  4. Toppa varje mussla med lite chiliströbröd.
  5. Gratinera musslorna gyllene i ugnen.
  6. Avsluta med att droppa lite chiliolja och potatissmul på varje mussla.
 
 

Öppna maträtten i Menyplanering för att räkna på din kalkyl.

Fler recept

Recept

Snacksbricka 2.0

Snacksbricka med friterad surdeg, boquerones på siklöja, kräm på gula ärtor och lagrad hårdost.
Recept

Moules à la crème

Isade musslor med ramslök, syrad lök och grädde.
Inspiration

Kokboken Framtidens krogklassiker

Vi är övertygade om att vi i restaurangbranschen tillsammans kan visa vägen mot framtiden. Därför har vi skapat den här kokboken. Här hittar du både nya sätt att tänka och rätter som kan bli framtida, klimatsmarta krogklassiker. Från kockar till kockar.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.