Ljuvliga små desserter som garanterat gör succé till festliga tillfällen. Bakverket består av en len hjortronmousse på chokladbotten med en kula chokladganache i mitten, täckt med en blank mirrorglaze.
Ingredienser
Receptet ger: 10 st
I receptet används gjutformar från Åsö. Använd silikonformar som rymmer 89 ml/st.
Hjortronmousse
200 g hjortron (färska eller tinade frysta)
1 dl strösocker
3 äggulor
2 dl vispgrädde
2 gelatinblad
Chokladkulor 36 halvkulor
200 g choklad mörk
1 dl grädde
0,5 dl hjortronpuré
1 msk honung
Chokladkakor till botten 20 stora
1,5 dl strösocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
150 g smör, rumsvarmt
1st ägg
Tuile Recept Åsö
50 g smör, smält
50 g äggvita
40 g mjöl
30 g florsocker
Mirrorglaze
6 gelatinblad
100 g grädde
0,5 dl vatten
150 g socker
150 g glykossirap
25 g kakao
Tillagning
Hjortronmousse
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, cirka 5 minuter, för att mjukna.
Om du använder färska hjortron, rensa och skölj dem. Om du använder frysta, tina dem helt.
Mixa hjortronen till en puré. Om du vill ha en slät mousse, kan du sila bort kärnorna genom en finmaskig sil.
Koka upp hjortronpurén med sockret på medelhög värme tills sockret har smält och blandningen är varm men inte kokar.
Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma hjortronpurén.
Blanda väl tills gelatinbladen är helt upplösta. Låt hjortronblandningen svalna till rumstemperatur.
Vispa äggulorna fluffiga i en stor skål.
Vispa grädden i en separat skål tills den är fast. Rör ner den avsvalnade hjortronpurén i ägguleblandningen.
Vänd försiktigt ner den vispade grädden i hjortron- och ägguleblandningen. Blanda tills allt är väl ihopblandat, men överarbeta inte. Moussen ska vara luftig.
Fördela moussen i silikonformar (Pavoni, Formaflex FR001, Semisfera, d:70 mm, h:35 mm, 6 st/form) och lägg i en kula chokladganach. Ställ dem i frysen.
Chokladkulor
Värm grädde, hjortronpuré och honung.
Häll gräddblandningen över chokladen och rör tills allt smält.
Fyll en engångsspritspåse med chokladblandningen och låt svalna.
Fyll sedan en form med små halvkulor, (Pavoni, Formaflex FR004, Semisfera, d: 30 mm, h: 17 mm, 24 st/form) ställ även dessa i frysen.
Ta ut och sätt ihop 2 st för en rund kula.
Chokladkakor till botten
Blanda alla torra ingredienser och rör sedan i det rumsvarma smöret.
Tillsätt ett lätt uppvispat ägg.
Kavla ut degen till lagom tjocklek på bakplåtspapper, låt den vila ca 30 minuter i kylskåp.
Stansa ut lagom stora kakor så att de passar i storlek för moussen.
Grädda mitt i ugnen i 175°, 8-10 minuter.
Tuile
Mixa alla ingredienser väl i en mixer.
Bred ut smeten på valfri Gourmand/Pavodecor silikonform och skrapa av så smeten endast fyller mönstret i formen.
Grädda i 160 ° ca 6-8 minuter.
Ta bort tuilen direkt efter den har gräddats när den fortfarande är varm.
Mirrorglaze
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Häll grädde, vatten, socker och glykos i en kastrull och koka upp.
Smält gelatinet i blandningen.
Häll kakao i en hög kanna och mixa med stavmixer, utan att få in luftbubblor, låt den sedan svalna till ca 35°
Ta sedan fram de frusna kupolerna, ta loss dem från silikonformen och ställ på ett galler och häll glazen över, fram och tillbaka över kupolerna. Låt glazen rinna klart och dra sedan bort det som hänger ner med en kniv eller palett.
Placera kupolerna på chokladkakorna och ställ dem på ett passande underlägg.
Här har vi samlat alla våra egna varor. Du hittar bland annat köksredskap från Destino, non-food produkter från Formo, en serie delikatesser och premiumprodukter från Martin & Servera Premium, kaffeprodukter från Martin Olsson Kaffe och basvaror av bra kvalitet till bra pris under varumärket Martin & Servera.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.