Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Hjortronkupoler med chokladganache

Recept skrivet av
Martin & Servera
Ljuvliga små desserter som garanterat gör succé till festliga tillfällen. Bakverket består av en len hjortronmousse på chokladbotten med en kula chokladganache i mitten, täckt med en blank mirrorglaze.
 

Ingredienser

Receptet ger: 10 st

I receptet används gjutformar från Åsö.
Använd silikonformar som rymmer 89 ml/st. 

Hjortronmousse
  • 200 g hjortron (färska eller tinade frysta)
  • 1 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 gelatinblad
Chokladkulor
36 halvkulor
  • 200 g choklad mörk 
  • 1 dl grädde 
  • 0,5 dl hjortronpuré 
  • 1 msk honung
Chokladkakor till botten
20 stora 
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1st ägg 
Tuile 
Recept Åsö
  • 50 g smör, smält
  • 50 g äggvita
  • 40 g mjöl
  • 30 g florsocker
Mirrorglaze
6 gelatinblad
  • 100 g grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 150 g socker
  • 150 g glykossirap
  • 25 g kakao

Tillagning

Hjortronmousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, cirka 5 minuter, för att mjukna.
  2. Om du använder färska hjortron, rensa och skölj dem. Om du använder frysta, tina dem helt.
  3. Mixa hjortronen till en puré. Om du vill ha en slät mousse, kan du sila bort kärnorna genom en finmaskig sil.
  4. Koka upp hjortronpurén med sockret på medelhög värme tills sockret har smält och blandningen är varm men inte kokar. 
  5. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma hjortronpurén.
  6. Blanda väl tills gelatinbladen är helt upplösta. Låt hjortronblandningen svalna till rumstemperatur.
  7. Vispa äggulorna fluffiga i en stor skål.
  8. Vispa grädden i en separat skål tills den är fast. Rör ner den avsvalnade hjortronpurén i ägguleblandningen.
  9. Vänd försiktigt ner den vispade grädden i hjortron- och ägguleblandningen. Blanda tills allt är väl ihopblandat, men överarbeta inte. Moussen ska vara luftig.
  10. Fördela moussen i silikonformar (Pavoni, Formaflex FR001, Semisfera, d:70 mm, h:35 mm, 6 st/form) och lägg i en kula chokladganach. Ställ dem i frysen. 

Chokladkulor 

  1. Värm grädde, hjortronpuré och honung.
  2. Häll gräddblandningen över chokladen och rör tills allt smält.
  3. Fyll en engångsspritspåse med chokladblandningen och låt svalna.
  4. Fyll sedan en form med små halvkulor, (Pavoni, Formaflex FR004, Semisfera, d: 30 mm, h: 17 mm, 24 st/form) ställ även dessa i frysen.
  5. Ta ut och sätt ihop 2 st för en rund kula.

Chokladkakor till botten

  1. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan i det rumsvarma smöret.
  2. Tillsätt ett lätt uppvispat ägg.
  3. Kavla ut degen till lagom tjocklek på bakplåtspapper, låt den vila ca 30 minuter i kylskåp.
  4. Stansa ut lagom stora kakor så att de passar i storlek för moussen.
  5. Grädda mitt i ugnen i 175°, 8-10 minuter.

Tuile

  1. Mixa alla ingredienser väl i en mixer.
  2. Bred ut smeten på valfri Gourmand/Pavodecor silikonform och skrapa av så smeten endast fyller mönstret i formen.
  3. Grädda i 160 ° ca 6-8 minuter.
  4. Ta bort tuilen direkt efter den har gräddats när den fortfarande är varm.

Mirrorglaze

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Häll grädde, vatten, socker och glykos i en kastrull och koka upp.
  3. Smält gelatinet i blandningen.
  4. Häll kakao i en hög kanna och mixa med stavmixer, utan att få in luftbubblor, låt den sedan svalna till ca 35°
  5. Ta sedan fram de frusna kupolerna, ta loss dem från silikonformen och ställ på ett galler och häll glazen över, fram och tillbaka över kupolerna. Låt glazen rinna klart och dra sedan bort det som hänger ner med en kniv eller palett.
  6. Placera kupolerna på chokladkakorna och ställ dem på ett passande underlägg.
  7. Dekorera med tuile.

Artiklar från receptet

Hjortron svenska 1kg
434100, Martin & Servera, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • Nyckelhålet
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Honung fast 700g
380897, Martin & Servera, Belgien
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Strösocker 1kg
537282, Martin & Servera, Danmark
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Vetemjöl 2kg
349480, Martin & Servera, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Margarin stek & bak 80% 2,5kg
341750, Martin & Servera, Danmark
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • Fri från Mjölkprotein
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Sortiment

I sortimentet: Våra egna märkesvaror

Här har vi samlat alla våra egna varor. Du hittar bland annat köksredskap från Destino, non-food produkter från Formo, en serie delikatesser och premiumprodukter från Martin & Servera Premium, kaffeprodukter från Martin Olsson Kaffe och basvaror av bra kvalitet till bra pris under varumärket Martin & Servera.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.