Blodapelsinsorbet, vispad kanelmousse och körvelolja.
Ingredienser
Lagom för: 10 personer
Blodapelsinsorbet
500 g blodapelsinpuré
5 g blodapelsinzest
250 g vatten
100 g strösocker
40 g glykos
2 st gelatinblad
Vispad kanelmousse
500 g grädde
100 g mjölk
12 g kanelstång
2 g stjärnanis
4 g salt
80 g socker
50 g äggula
1 st gelatinblad
Körvelolja
500 g rapsolja
200 g spenat
150 g körvel
Garnering
1 ask ringblomma
6 st kvistar körvel
1 ask tagetesblommor
Tillagning
Blodapelsinsorbet
Blötlägg gelatinbladen.
Koka upp de övriga ingredienserna och tillsätt gelatinbladen.
Sila sorbeten och frys antingen i Pacojet-rör eller kör i glassmaskin. Receptet fungerar både till Pacojet och glassmaskin.
Vispad kanelmousse
Blötlägg gelatinblad i kallt vatten.
Koka upp grädde och mjölk och låt infusera med kryddorna i 20 minuter.
Blanda äggula och socker och tillsätt i grädden och koka till 83°.
Tillsätt gelatin och sila.
Ställ i kyl över natten så att det får svälla minst 24 timmar.
Inför servering så vispa upp moussen till en fluffig konsistens i en matberedare eller med en elvisp.
Körvelolja
Mixa alla ingredienser i en termomixer till 70°.
Sila genom chinoise och silduk för extra klar olja och förvara sedan oljan i kyl.
Se också
Vi rekommenderar
Inspiration
Fatservering, ett härligt sätt att servera julbord
Hur skapar man en mysig och hemtrevlig julkänsla på en restaurang som inte serverar ett klassiskt julbord? Det var den uppgiften som Melvin Glimstål och Wictor Winqvist fick av oss på Martin & Servera. Läs intervjun här och ta del av deras recept.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.