Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Klassisk prinsesstårta i ny skrud

Recept skrivet av
Martin & Servera
Denna blågula prinsesstårta passar bra till student- och midsommarfester.

Ingredienser

Tårtbotten 20-24 cm 
  • 4 ägg
  • 180 g strösocker
  • 60 g vetemjöl
  • 75 g potatismjöl
  • 10 g bakpulver
Hallonsylt
  • 250 g hallon
  • 250 g socker
Montering 
  • 4 dl vispgrädde 
  • 300 g vit marsipan
  • 100 g gul marsipan
  • 100 g blå marsipan
  • Florsocker

 

Tillagning

Tårtbotten

  1. Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter (för 8 bitar).
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.
  4. Vänd ner det i äggsmeten. Häll den i formen.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 min. på 175°C.

Hallonsylt

  1. Skölj bären och lägg dem i en kastrull tillsammans med syltsocker och koka under omrörning i fem minuter.
  2. Tag kastrullen från värmen och skumma noga.
  3. Häll upp sylten i en varm, ren burk och ställ i kylen.

Vaniljkräm

  1. Skrapa ur vaniljstången och koka upp tillsammans med mjölken. Ta upp stången ur mjölken.
  2. Vispa äggulor, socker, vaniljsocker och majsstärkelse poröst.
  3. Häll mjölken över äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning.
  5. Lyft bort från plattan när krämen tjocknat.
  6. Häll vaniljkrämen genom en finmaskig sil ner i en skål och tillsätt smör lite i taget under vispning.
  7. Plasta skålen och ställ i kylen.

Montering

  1. Montera tårtan när bottnarna och vaniljkrämen är helt kall och sylten tjocknat.
  2. Vispa grädden och skär tårtbottnen i tre delar.
  3. Bred hallonsylt, alternativt mosade jordgubbar, på det undre lagret.
  4. Lägg på nästa botten och bred på vaniljkräm.
  5. Lägg på den sista bottnen och bred grädden ovanpå och runt om tårtan. Lägg det mesta av grädden mitt på bottnen så att tårtan blir ”bullig”.
  6. Ställ kallt medan du förbereder marsipanen.
  7. Knåda marsipanen till den blir mjuk och kavla ut den till cirka 3–4 mm tjock och större än själva tårtan.
  8. Använd florsocker om marsipanen fastnar, eller en kavelmatta.
  9. Vänd över marsipanlocket på tårtan och forma den med händerna runt tårtan. Skär bort kanterna så att den blir jämn.

Artiklar från receptet

Anslagsbotten 3delad 20cm 255g
338032, Martin & Servera, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Hållbara Val
Hallon 2,5kg
353581, Martin & Servera, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • KRAV
  • EU-ekologiskt
  • Nyckelhålet
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Jordgubbe AA 500g
299180, F&G M/S, Belgien
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Strösocker 1kg
537282, Martin & Servera, Danmark
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Fler tårtrecept

Recept

Tårta med mangomousse och hallonpannacotta

Elegant och fruktig moussetårta med fräscha smaker, både söt och syrlig. Passar för de flesta tillfällen - till exempel påsk eller mors dag.
Recept

Prinsesstårta

Prinsesstårtan är en traditionell svensk tårta sedan 1948, då originalreceptet förekom första gången i Prinsessornas kokbok. Marsipanöverdraget är oftast grönt, dekorerat med en rosa marsipanros. Den gula varianten kallas för prinstårta och den röda eller rosa för operatårta. Idag består tårtan även av ett lager sylt eller frukt (ofta hallon), till skillnad från originalreceptet med enbart vaniljkräm och vispad grädde.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.