Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Kolgrillad grädde och dillolja till kallrökt och gravad hälleflundra

Recept skrivet av
Martin Moses för Arla Pro
Grädden får sin grillade smak av glödande kolbitar som får slockna i grädden och sedan dra över natten. Grädden silas, värms och spräcks sedan vid servering med en vacker och fyllig dillolja. Såsen serveras till hälleflundra som är både kallrökt och gravad samt krispig fänkål, äpple och forellrom tvättad med akvavit.

Ingredienser

Lagom åt: 10 port

Kolgrillad grädde och dillolja:

  • 500 g Arla Ko® Vispgrädde
  • 4 st bitar grillkol
  • 200 g rapsolja
  • 50 g färsk dill
  • 30 g bladspenat
  • salt

Kallrökt och gravad hälleflundra:

  • 300 g filé av hälleflundra ca 3 cm tjock
  • 50 g rökspån av al
  • 40 g strösocker
  • 20 g salt

Rostade frön:

  • 10 g korianderfrö
  • 10 g kumminfrö
  • 10 g fänkålsfrö

Forellrom tvättad i akvavit:

  • 100 g forellrom
  • 60 cl akvavit, gärna OP Anderson

Fänkål, äpple, örter:

  • 150 g fänkål
  • kallpressad rapsolja
  • vitvinsvinäger
  • 100 g svenskt äpple
  • färsk dill
  • färsk körvel

Tillagning

Kolgrillad grädde och dillolja:

  1. Häll grädden i en rostfri bunke, lägg i glödande kolbitar och kväv med aluminiumfolie eller lock. Låt svalna i kyl över natten och sila grädden.
  2. Värm oljan till 60°. Mixa oljan med dill, spenat och lite salt i kannmixer på högsta hastighet i 2 min, sila genom silduk.

Kallrökt och gravad hälleflundra:

  1. Lägg fisken på galler i kall ugn.
  2. Värm på rökspånen i en stekpanna. Tänd eld på spånen när de börjar ryka och kväv elden med ett lock. Sätt in pannan i den kalla ugnen, ta av locket och rök fisken i 10–15 min beroende på rökutveckling.
  3. Blanda socker och salt och gnid in fisken på alla sidor med blandningen. Låt vila i kyl 12 tim och vänd fisken efter halva tiden.

Rostade frön:

  1. Rosta fröna i het, torr panna och krossa dem grovt i en mortel.

Forellrom tvättad i akvavit:

  1. Rör försiktigt ner kall sprit i rommen. Låt stå i kyl 30 min innan servering.

Fänkål, äpple, örter:

  1. Hyvla fänkålen tunt på mandolin och bland upp med lite olja och vinäger.
  2. Skär äpplet i tändstickor.
  3. Plocka örterna.

Vid servering:

  1. Skär hälleflundran i tunna skivor.
  2. Lägg ut fisken på tallrikar. Arrangera fänkål, äpple, rostade frön och forellrom runtom. Garnera med örterna.
  3. Spräck grädden med oljan och servera framför gästen.

Artiklar från receptet

Vispgrädde 40% 1L
528240, Arla Ko®, Sverige
{{jmfprisString}}/l {{jmfPrisDeladString}}/l
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • FSC Forest Steward Council Mix
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Hållbara Val
O.P. Anderson 70cl
225284, O.P. Anderson, Sverige
{{jmfPrisPerEnhetString}} {{jmfPrisPerEnhetDeladString}}
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • EU-ekologiskt
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Sortiment

Mejeri från Arla i sortiment

Här hittar du hela vårt utbud av mejerier från Arla.

Fler recept från Arla Pro

Recept

Bakad kolja med ostronmixad blåmusselsås och krokett på blåmussla

Bakad koljarygg serverad med inkokt kronärtskocksbotten, glaserade brysselkålsblad och krokett på blåmussla. Musselsåsen mixas vid servering med ostron och serveras gärna till gästen vid bordet. Jalapeñooljan ger både mycket smak och färg till fiskrätten. Den varma musselsåsen binder ihop de olika delarna på tallriken till en helhet.
Recept

Stekt gös med rökt crème fraiche och sifonskum på potatis och vitlök

Den stekta gösen serveras med sotad rotselleri, puffad quinoa med citron och dill, rökt crème fraiche samt timjanolja. En varm kycklingsky med rödvin serveras till. Ringla gärna den varma såsen på tallriken framför gästen. Såsen ger rätten extra värme vid serveringen.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.