Detta recept ger en lite mjukare och mer mjäll köttbulle med hälften växtbaserad och hälften animalisk råvara. Den får en bra stekyta och har lite bett som ger en köttkänsla. Att det används havregryn istället för ströbröd för att det ska bli saftigt och gör det möjligt att göra naturligt fritt från gluten (om glutenfria havregryn används).
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
500g Blandfärs 70/30
500g Linser kokta (i detta recept används en blandning av Grön lins Anicia KRAV samt Korallins Rosana KRAV)
100g Havregryn
100g Vatten
50g Gul lök tärnad
30g Margarin
23g Salt
20g Rapsolja
20g Lökfond
1,5 g Vitpeppar malen
Tillagning
Mixa linserna grovt och kyl ned.
Blanda havregryn med vatten och låt svälla i 5 minuter.
Stek löken med lite olja tills mjuk, kyl ned. Blanda linserna, havregrynen och löken med övriga ingredienser.
Lägg i blandare och blanda hastigt med vinge tills smeten är jämnt blandad. Rulla fina köttbullar eller biffar, baka av i ugn 140c i ca 10 minuter tills dom är 65 grader i kärnan.
Stek de förbakade bullarna i margarin och olja tills dom fått fin färg och är varma i mitten.
Servera med gräddsås, potatis, lingon och pressgurka. Eller låt fantasin flöda och använd detta färsrecept som en grund för att göra andra färsrätter med t.ex. oliver, olika örter eller chili. Köttbullarna passar även bra smaksatta med julkryddor på julbordet.
Artiklar från receptet | Fler recept från Nordisk Råvara
Receptet påminner om den syrisklibanesiska rätten mujadara, där ris och gröna linser kokas ihop och serveras med karamelliserad lök. Linser och kvarngryn är också en superbra bas för matiga sallader.
Receptet är från Jenny Dambergs kokbok Torkade & konserverade ärtor, bönor & linser.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.