Receptet påminner om den syrisklibanesiska rätten mujadara, där ris och gröna linser kokas ihop och serveras med karamelliserad lök. Linser och kvarngryn är också en superbra bas för matiga sallader.
Receptet är från Jenny Dambergs kokbok Torkade & konserverade ärtor, bönor & linser.
Ingredienser
Lagom åt: 10 portioner
4 dl fasta linser, gärna korallins eller grön lins Anicia
6 dl kvarngryn
2 stora eller 4 små gurkor
2 citroner, pressad saft
1-1,5 dl olivolja
2 dl finhackad mynta
2 dl finhackad bladpersilja
4 stjälkselleri, hackade
2 färska lökar eller 4 salladslökar, hackade
salt och nymald svartpeppar
Tillagning
Koka linser och kvarngryn tillsammans i en kastrull cirka 20 minuter. Kvarngryn har kortare koktid, men de blir inte sämre av att koka ytterligare några minuter.
Häll av och låt svalna, skölj eventuellt i kallt vatten. Skaka durkslaget noga för att få bort så mycket vätska som möjligt.
Dela gurkan på längden, kärna ur och hacka i småbitar.
Blanda citronsaft, olivolja och salt i en stor skål. Vänd ner kvarngrynslinserna i skålen. Blanda ner örter, gurka, selleri och lök.
Smaka av med salt och peppar. Justera syra och servera!
Rättviksärten med fantastisk karaktär och svensk historia är ett våra mest intressanta matkulturarv. Rättvikarna förstod tidigt nyttan med baljväxten, både för dess näringsinnehåll men också dess förmåga att binda näring i jorden. Denna hummus är användbar på bröd, till sallader eller salladsbufféer, kött, fisk eller som dipp av olika slag.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.