En riktigt proteinrik och smakintensiv vegetarisk rätt och som förstås är hållbar i alla led.
Lupinbönan är otroligt proteinrik och har en mild fin smak med en lätt beska.
Lupinbönans beska balanseras här av citron, smör, smetana och salt, vilket ger en rik smak utan att på något sätt dölja den fina smaken av bönan. Lupinkrämen får sedan sällskap av rik svampsmak, pepprig och lätt söt rättika, en smakrik syrlig linsvinägrett och sist men inte minst lite vällagrad umamismakande ost.
Ingredienser
Lagom åt:10 personer
Lupinkräm
350 g torkad lupinböna (ca 800 g kokt)
40 g smör
300 g smetana
3 msk pressad citronjuice
2 tsk salt
Linsvinägrett
1 dl kokta linser (jag använde Anicialins)
1 gul lök
1 dl äppelcidervinäger
1 ½ dl olivolja salt
Råmarinerad rättika
½ dl ättika
½ dl flytande honung
400 g rättika
1 dl hackad persilja
salt
Kokt rättika
750 g rättika
50 g smör
salt
Brynt svamp
1 kg valfri svamp
Olivolja
smör
salt
Till servering
250 g vällagrad prästost
kryddiga krassesorter, exempelvis vattenkrasse, smörgåskrasse och rädiskrasse
Tillagning
Lupinkräm
Blötlägg och koka bönorna enligt anvisningen på förpackningen men utan salt.
Häll av bönorna och häll kokvattnet i en ny kastrull.
Koka ner kokvattnet till ca 2 dl återstår.
Mixa sedan 500 g av de kokta bönorna med kokvattnet, smetana, smör, citronjuice och salt till en jämn och fin kräm.
Linsvinägrett
Finhacka löken och blanda ihop ingredienserna till linsvinägretten och smaka av med salt.
Råmarinerad rättika
Blanda ättika med honung och en nypa salt.
Hyvla rättikan tunt och blanda den med ättiksblandningen och persiljan.
Kokt rättika
Skala och skär rättikan i centimeterstora tärningar.
Koka rättikan aldente i saltat smörvatten före servering.
Brynt svamp
Ansa och skär svampen i önskad storlek.
Stek svampen i rikligt med olivolja och smör till fint brynt färg.
Tillsätt de resterande bönorna och stek vidare i ca 2 minuter.
Servering
Bred ut lupinkrämen på en tallrik och toppa med den kokta rättikan och svampblandningen.
Riv över osten och lägg den råmarinerade rättikan ovanpå.
Plocka över massor med kryddig krasse och servera.
Grillad flat iron med bakade betor och vispat brynt salviasmör
Lätt att laga men med stor smak. Ja det är just vad man får när grillad flat Iron och bellaverdebroccolli får sällskap av söta betor, lätt besk sallad, lite sötsyrliga och heta senapsfrön. Och som pricken över i, en stor, rik, nötig och örtig smak från det brynta vispade smöret.
Stekt kycklingbröstfilé med linguine, libbstickagremolata och vit caprin
Svensk pasta med en långsamtväxande kyckling ger komplexa men samtidigt eleganta smaker. Här får pastan sällskap av kålrabbi och savoykål och smaksätts med citron och smör. För att nyansera smakerna mer så toppas det hela med libstickagremolata och vit caprin.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.