Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Lupinkräm med brynt svamp, rättika och linsvinägrett

Recept skrivet av
Mattias Larsson
En riktigt proteinrik och smakintensiv vegetarisk rätt och som förstås är hållbar i alla led.
Lupinbönan är otroligt proteinrik och har en mild fin smak med en lätt beska.
Lupinbönans beska balanseras här av citron, smör, smetana och salt, vilket ger en rik smak utan att på något sätt dölja den fina smaken av bönan. Lupinkrämen får sedan sällskap av rik svampsmak, pepprig och lätt söt rättika, en smakrik syrlig linsvinägrett och sist men inte minst lite vällagrad umamismakande ost.
 

Ingredienser

Lagom åt:10 personer

Lupinkräm

  • 350 g torkad lupinböna (ca 800 g kokt)
  • 40 g smör
  • 300 g smetana
  • 3 msk pressad citronjuice
  • 2 tsk salt

Linsvinägrett

  • 1 dl kokta linser (jag använde Anicialins)
  • 1 gul lök
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 ½ dl olivolja salt

Råmarinerad rättika

  • ½ dl ättika
  • ½ dl flytande honung
  • 400 g rättika
  • 1 dl hackad persilja
  • salt

Kokt rättika

  • 750 g rättika
  • 50 g smör
  • salt

Brynt svamp

  • 1 kg valfri svamp
  • Olivolja
  • smör 
  • salt

Till servering

  • 250 g vällagrad prästost
  • kryddiga krassesorter, exempelvis vattenkrasse, smörgåskrasse och rädiskrasse

Tillagning

Lupinkräm

  1. Blötlägg och koka bönorna enligt anvisningen på förpackningen men utan salt.
  2. Häll av bönorna och häll kokvattnet i en ny kastrull.
  3. Koka ner kokvattnet till ca 2 dl återstår.
  4. Mixa sedan 500 g av de kokta bönorna med kokvattnet, smetana, smör, citronjuice och salt till en jämn och fin kräm.

Linsvinägrett

  1. Finhacka löken och blanda ihop ingredienserna till linsvinägretten och smaka av med salt.

Råmarinerad rättika

  1. Blanda ättika med honung och en nypa salt.
  2. Hyvla rättikan tunt och blanda den med ättiksblandningen och persiljan.

Kokt rättika

  1. Skala och skär rättikan i centimeterstora tärningar.
  2. Koka rättikan aldente i saltat smörvatten före servering.

Brynt svamp

  1. Ansa och skär svampen i önskad storlek.
  2. Stek svampen i rikligt med olivolja och smör till fint brynt färg.
  3. Tillsätt de resterande bönorna och stek vidare i ca 2 minuter.

Servering

  1. Bred ut lupinkrämen på en tallrik och toppa med den kokta rättikan och svampblandningen.
  2. Riv över osten och lägg den råmarinerade rättikan ovanpå.
  3. Plocka över massor med kryddig krasse och servera.

Artiklar från receptet

Hållbara Val
Lupin Mirabor bönor skalad 2,5kg
391027, Nordisk Råvara, Sverige
{{jmfprisString}} {{jmfPrisDeladString}}
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • KRAV
  • EU-ekologiskt
  • Nyckelhålet
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Fler recept från Tack för maten

Recept

Grillad flat iron med bakade betor och vispat brynt salviasmör

Lätt att laga men med stor smak. Ja det är just vad man får när grillad flat Iron och bellaverdebroccolli får sällskap av söta betor, lätt besk sallad, lite sötsyrliga och heta senapsfrön. Och som pricken över i, en stor, rik, nötig och örtig smak från det brynta vispade smöret.
Recept

Stekt kycklingbröstfilé med linguine, libbstickagremolata och vit caprin

Svensk pasta med en långsamtväxande kyckling ger komplexa men samtidigt eleganta smaker. Här får pastan sällskap av kålrabbi och savoykål och smaksätts med citron och smör. För att nyansera smakerna mer så toppas det hela med libstickagremolata och vit caprin.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.