Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Moules à la crème

Recept skrivet av
Klas Lindberg
Isade musslor med ramslök, syrad lök och grädde.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Blåmusslor

  • 1 gul lök, fint skuren
  • 1 vitlöksklyfta, fint skuren
  • Rapsolja
  • 1 nät blåmusslor 

Syrad lök

  • 1 gul lök, fint skuren
  • 0,5 dl ättika
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl socker
  • Lite salt

Topping

  • 1 gul lök, väldigt fint skuren
  • Salt
  • 2 tsk vitvinsvinäger

Ramslöksolja

  • 5 dl rapsolja
  • 1 knippe ramslök, ca 50 g
  • 1 bunt spenat, ca 50 g

Vid servering

  • 2 dl grädde
  • 1 blad ramslök, fint strimlat

Tillagning

Blåmusslor

  1. Fräs löken och vitlöken i lite rapsolja, tillsätt musslorna och en skvätt vatten. 
  2. Ånga under lock tills de öppnar sig. Slå ut på en plåt och låt svalna.
  3. Plocka ur musslorna från skalen och rensa från skägget.
  4. Sila buljongen och spara till framtiden.
  5. Lägg undan de största skalen till servering, du behöver ett från varje mussla.

Syrad lök

  1. Koka upp allt och låt dra i två timmar.

Topping

  1. Blanda lök, salt och vitvinsvinäger, låt dra i minst 30 minuter.

Ramslöksolja

  1. Värm rapsoljan till 60 grader, mixa ramslök och spenat helt slätt. Sila.
  2. Förvara gärna oljan i frysen, så håller den i sex månader.

Vid serveringen

  1. Lägg tillbaka musslorna i skalet, toppa med den syrade löken.
  2. Slå en liten skvätt grädde i varje mussla.
  3. Toppa med strimlad ramslök och ramslöksolja.
  4. Servera gärna musslorna på isbädd.

Tips

När du ska montera musslorna, så kan du låta dem balansera på grovt salt, då blir det lättare att få dem att ligga still.
 

Öppna maträtten i Menyplanering för att räkna på din kalkyl.

Se också

Recept

Grattade blåmusslor med tomat och chilipeppar

Gratinerade blåmusslor med smak av tomat och chili.
Recept

Snacksbricka 2.0

Snacksbricka med friterad surdeg, boquerones på siklöja, kräm på gula ärtor och lagrad hårdost.
Inspiration

Kokboken Framtidens krogklassiker

Vi är övertygade om att vi i restaurangbranschen tillsammans kan visa vägen mot framtiden. Därför har vi skapat den här kokboken. Här hittar du både nya sätt att tänka och rätter som kan bli framtida, klimatsmarta krogklassiker. Från kockar till kockar.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.