Mattias Larssons frikadeller på Martin & Serveras 50/50-färs.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Frikadeller
1250 g Nöt- och baljväxtfärs
50 g parmesanost
2 vitlöksklyftor
2 msk dijonsenap
1 citron
5 ägg
1 dl finhackad salvia (kan ersättas med 2 msk torkad salvia)
salt och svartpeppar
Kryddig tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk fänkålsfrö
½ tsk torkad timjan
1 tsk chiliflakes
1 dl äppelcidervinäger
6 dl kycklingbuljong
1 l passerade tomater
olivolja, salt och svartpeppar
Råmarinerad fänkål och zucchini
120 g fänkål
120 g zucchini
1 msk pressad citronjuice
1 msk olivolja salt
Övrigt
250 g torkad spaghetti
50 g parmesanost
Tillagning
Lägg färsen i en bunke. Riv parmesanost och vitlök. Finriv det yttersta skalet från citronen och pressa 1 msk citronsaft. Blanda snabbt ihop samtliga ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar. Rulla 40 fina frikadeller och ånga de sedan ca 10 minuter på 80 C ånga.
Hacka lök och vitlök och lägg i en kastrull med lite olivolja, fänkålsfrö, timjan och chiliflakes. Fräs lökhacket i en vid kastrull ett par minuter. Tillsätt vinäger, buljong och tomat. Låt koka i ca 25 minuter och smaka med salt och svartpeppar.
Lägg ner frikadellerna i tomatsåsen och låt det puttra sakta ett par minuter. Skiva fänkål och zucchini tunt. Vänd runt grönsakerna med olivoljan, citronjuicen och lite salt. Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen. Servera frikadellerna med spaghettin och avsluta med att riva över parmesanost och toppa med de marinerade grönsakerna.
För att göra rätten grönare så kan man tärna och koka med massor av goda rotfrukter i tomatsåsen. För att få lite bättre ekonomi i rätten kan man byta ut fänkål och zucchini mot exempelvis finstrimlad vitkål och rivna morötter.
Martin & Serveras egen 50/50-färs – näringsrik, god och lättanvänd
En innovation för att bidra till restaurangbranschens förflyttning mot lägre klimatavtryck. Färsen innehåller svensk nötfärs och svenskodlad baljväxtfärs och är en näringsrik, god och lättanvänd färs, som effektivt minskar klimatavtrycket i klassiska färsrätter och underlättar jobbet för alla professionella matlagare som vill servera hållbara måltider.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.