Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Nöt- och baljväxtfärs-frikadeller med pasta

Recept skrivet av
Mattias Larsson
Mattias Larssons frikadeller på Martin & Serveras 50/50-färs.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Frikadeller

  • 1250 g Nöt- och baljväxtfärs
  • 50 g parmesanost
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 citron
  • 5 ägg
  • 1 dl finhackad salvia (kan ersättas med 2 msk torkad salvia)
  • salt och svartpeppar

Kryddig tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • ½ tsk torkad timjan
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 6 dl kycklingbuljong
  • 1 l passerade tomater
  • olivolja, salt och svartpeppar

Råmarinerad fänkål och zucchini

  • 120 g fänkål
  • 120 g zucchini
  • 1 msk pressad citronjuice
  • 1 msk olivolja salt

Övrigt

  • 250 g torkad spaghetti
  • 50 g parmesanost

Tillagning

  1. Lägg färsen i en bunke. Riv parmesanost och vitlök. Finriv det yttersta skalet från citronen och pressa 1 msk citronsaft. Blanda snabbt ihop samtliga ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar. Rulla 40 fina frikadeller och ånga de sedan ca 10 minuter på 80 C ånga.
  2. Hacka lök och vitlök och lägg i en kastrull med lite olivolja, fänkålsfrö, timjan och chiliflakes. Fräs lökhacket i en vid kastrull ett par minuter. Tillsätt vinäger, buljong och tomat. Låt koka i ca 25 minuter och smaka med salt och svartpeppar.
  3. Lägg ner frikadellerna i tomatsåsen och låt det puttra sakta ett par minuter. Skiva fänkål och zucchini tunt. Vänd runt grönsakerna med olivoljan, citronjuicen och lite salt. Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen. Servera frikadellerna med spaghettin och avsluta med att riva över parmesanost och toppa med de marinerade grönsakerna.
  4. För att göra rätten grönare så kan man tärna och koka med massor av goda rotfrukter i tomatsåsen. För att få lite bättre ekonomi i rätten kan man byta ut fänkål och zucchini mot exempelvis finstrimlad vitkål och rivna morötter.

Utvalda ingredienser från receptet

Nöt & Baljväxtfärs 2,5kg
461602, Martin & Servera, Sverige
{{jmfprisString}} {{jmfPrisDeladString}}
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • Från Sverige
  • Kött från Sverige
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Parmesan Parmigiano Reggiano 22mån 1kg
223347, Martin & Servera, Italien
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Spaghetti 5kg
451258, Martin & Servera, Italien
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Fänkål
114808, Sydgrönt, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • Från Sverige
  • Svensk Sigill
  • Götaland
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Martin & Serveras 50/50-färs

Inspiration

Martin & Serveras egen 50/50-färs – näringsrik, god och lättanvänd

En innovation för att bidra till restaurangbranschens förflyttning mot lägre klimatavtryck. Färsen innehåller svensk nötfärs och svenskodlad baljväxtfärs och är en näringsrik, god och lättanvänd färs, som effektivt minskar klimatavtrycket i klassiska färsrätter och underlättar jobbet för alla professionella matlagare som vill servera hållbara måltider.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.