Saftig och krispig kycklinglårfilé. Som en flirt med medelhavet serverad med en ljummen tomatsallad, enkelt och avskalat. Servera rätten som en lättare lunch tillsammans med ett gott bröd, risonisallad eller en risotto. Passar också att serveras med en färsk pasta för en matigare måltid.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
20 st Solbacka kycklinglårfilé
2.5 tsk Salt
5 krm Nymald svartpeppar
2.5 tsk Dijonsenap
5 msk Olivolja
2.5 st Citron, rivet skal + 1 msk citronsaft
5 tsk Honung
2.5 st Stor vitlöksklyfta
2.5 msk Japansk soja
2.5 dl Parmesan, finriven
3.75 dl Panko (japanskt ströbröd)
Olivolja
1500 g Småtomater
62.5 g Parmesan
375 g Stora kaprisbär
125 g Rucola, sköljd
1.25 kruka Färsk oregano
5 msk Olivolja
2.5 st Vitlöksklyfta
Tillagning
Blanda samman olivolja, dijonsenap, skal och saft från citron, honung, soja och riven eller pressad vitlök. Blanda kycklingen med detta och låt marinera i minst 30 min, gärna längre.
Värm under tiden ugnen till 200°C. Dela tomaterna på mitten och lägg i en ugnsfast form.
Riv eller pressa vitlöken, blanda med olivolja och sväng runt med tomaterna. Krydda med salt och peppar.
Lägg ut kycklinglårfiléerna på ena sidan av en plåt klädd med bakplåtspapper (vik ihop filéerna, snarare än platta ut dem) Krydda med salt och peppar.
Blanda samman panko och parmesan och fördela detta över kycklingen. Ringla över lite olivolja över och sätt in i mitten av ugnen och ställ formen med tomaterna på andra sidan av plåten. Baka kycklingen tills de har en innertemperatur på ca 72°C, men ta ut tomaterna efter ca 15 min.
Låt tomaterna svalna något och vänd sedan samman försiktigt med rucola, kaprisbär, grovhackad oregano och smulad parmesan.
Servera sedan till den varma kycklingen som en lättare måltid eller tillsammans med exempelvis rostade rotfrukter eller andra grönsaker, ett gott bröd, pasta eller kanske en god, enkel risotto om du vill göra det hela lite matigare.
När man kokar kycklingbenen blir inte bara köttet mört, benen släpper också ifrån sig härliga smaker till grytan. Som i denna smakrika gröna curry där smakgrunden är grön currypasta. Gör egen eller köp färdig och anpassa mängden efter hur stark du önskar att curryn ska vara.
En riktig söndagsmiddag där allt tillreds i en gryta i ugnen och blir magi tillsammans med ett bacon- och druvfräs som kycklingen toppas med. Genom att rimma hela kycklingen säkrar man upp så att allt kött på kycklingen får ordentligt med smak och sälta. Kräver inte särskilt mycket arbetskraft, men gör stor skillnad.
Bakad kyckling, betor och lök på samma plåt som serveras med ett krämigt och fluffigt smör, vispat med citron och fänkålsfrön. Det vispade smöret håller sig krämigt så länge det förvaras i rumstempereratur.
Långsamtväxande Solbackakyckling från Guldfågeln kläcks direkt i stallet på någon av de utvalda sydsvenska gårdarna där de sedan växer upp under en längre tid. Det ger en mognare smak och kött med mer struktur. Inspireras av recept på kycklingen till din höst- och vintermeny.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.