Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Petit choux med rostad jordärtskocka och miso

Recept skrivet av
Arvid Nordquist
En “petit-choux aux craquelin”, ett klassiskt franskt bakverk, som här fylls med en salt fyllning med härligt karamelliserad jordärtskocka, miso och kaffe. Det söta i jordärtskockan går fint ihop med både kaffet och “petit-choux”. Den tunna stansade “craquelin” ger ett fint krispigt lager högst upp, men hindrar också choux från att puffa upp för mycket under bakning.
 

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Craquelin
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 120 g socker
  • 225 g mjöl
Petit Choux
  • 150 g smör
  • 150 g vatten
  • 160 g mjölk
  • 200 g vetemjöl
  • 375 g ägg
  • 5 g aktivt kol-pulver
Fyllning
  • 500 g jordärtskockor
  • 50 g smör
  • 10 g miso
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kvist timjan
  • 1 kopp Chef’s Blend bryggkaffe

Tillagning

Craquelin

  1. Smula samman smör, socker och mjöl till en deg. Kavla ut ca 3 mm tunt mellan 2 bakplåtspapper, och frys.
  2. Stansa ut och lägg på den spritsade choux innan bakningen. 

Petit Choux

  1. Koka försiktigt upp smör, mjölk och vatten under omrörning.
  2. Tillsätt vetemjölet och blanda ut väl till en deg.
  3. Rosta degen på medelvärme under konstant omrörning i kastrullen i 5 minuter. 
  4. Lägg över degen i en bunke, och rör i 1 ägg i taget.
  5. När allt är ordentligt blandat tillsätter du färgen och blandar ut väl.
  6. Lägg i spritspåse och spritsa jämna toppar, ca 10 g i varje.
  7. Toppa med en stansad bit craquelin, snäppet större än den spritsade choux-smeten, och tryck ner försiktigt.
  8. Baka av på 165 grader i cirka 30 minuter. 

Fyllning

  1. Smält smör tillsammans med miso, vitlök och timjan. Halvera skockorna och lägg i ugnsform.
  2. Häll över smöret och blanda allt. Täck med metallfolie och rosta i ugn på 200 grader ca 40 min, eller tills att jordärtskockorna är mjuka. Ta av metallfolien och rosta 10 minuter till. 
  3. Mixa med kaffet i en mixer och smaksätt med salt och citron. 
  4. Gör ett hål i botten på de bakade “petit choux-erna”, och fyll med krämen.
  5. Servera antingen varmt eller kallt. 

Från receptet | Fler recept från Arvid Nordquist

Hållbara Val
Coffee Chefs Blend mal3 125g
106921, ARVID NORDQUIST, Sverige
{{jmfprisString}} {{jmfPrisDeladString}}
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • EU-ekologiskt
  • Rainforest Alliance
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Recept

Affogato Espresso

Espresso med vaniljglass.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.