Prinsesstårtan är en traditionell svensk tårta sedan 1948, då originalreceptet förekom första gången i Prinsessornas kokbok. Marsipanöverdraget är oftast grönt, dekorerat med en rosa marsipanros. Den gula varianten kallas för prinstårta och den röda eller rosa för operatårta. Idag består tårtan även av ett lager sylt eller frukt (ofta hallon), till skillnad från originalreceptet med enbart vaniljkräm och vispad grädde.
Ingredienser
En tårta - ca 24 cm i diameter
1 tårtanslag 24 cm
Ca 200 g fruktfyllning hallon
Ca 3 dl vaniljkräm
Ca 5 dl vispad grädde (gärna kombinerad med Gräddmousse Neutral för bättre stabilitet)
Ca 450 g kavlingsmarsipan i valfri färg
Vispad grädde med Gräddmousse Neutral
120 g gräddmousse
120 g vatten
1000 g vispad grädde
Vaniljsocker (valfritt)
Vaniljkräm
1 påse Vaniljsås 650 g
8 dl vatten
2 dl mjölk 3%
Vi rekommenderar
Marsipantips!
För att undvika att grädden ”äter sig igenom” marsipanen vid förvaring kan undersidan av marsipanen strykas med ett tunt lager smörkräm innan den läggs på tårtan. Ett alternativ är att lägga ett tunt skuret anslag över grädden innan tårtan täcks med marsipan.
Blanda gräddmousse tillsammans med vatten, 25-30 grader. Blanda sedan i den vispade grädden och smaksätt med vaniljsocker om du vill. Stryk omgående på tårtan så det blir en höjd på mitten av tårtan.
Kavla marsipanen till 2-3 mm tjocklek och lägg över tårtan. Jämna till och skär bort överbliven marsipan.
Dekorera med marsipanros. Blad till rosen görs enkelt med hjälp av grön marsipan.
Pudra tårtan med florsocker
Gräddmousse
Gräddmousse i grädden ger extra snyggt skurna bitar med stabilitet - en klassisk produkt att använda vid framställning av moussetårtor, desserter mm. Moussen finns i olika smaker, men du kan även använda en neutral gräddmousse och smaksätta med smakpastor. I stället för vatten, tillaga moussen med fruktpuré eller smakpasta och skapa många olika smakvariationer!
Vi rekommenderar
Marsipantips!
För att undvika att grädden ”äter sig igenom” marsipanen vid förvaring kan undersidan av marsipanen strykas med ett tunt lager smörkräm innan den läggs på tårtan. Ett alternativ är att lägga ett tunt skuret anslag över grädden innan tårtan täcks med marsipan.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.