Kalendern visar just nu dina standardturer.
Ingen kontakt med server
= tillgänglig leveransdag
Ingen kontakt med server
Valt prisdatum
Tillgängliga dagar
It appears that your browser has cookies disabled.
The website requires your browser to enable cookies in order to login.
Please enable cookies and reload this page.
It appears that your browser has JavaScript disabled.
This Website requires your browser to be JavaScript enabled.
Please enable JavaScript and reload this page.
Snacksbricka med friterad surdeg, boquerones på siklöja, kräm på gula ärtor och lagrad hårdost.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Friterad surdeg
3 dl tjock bubblande surdeg
Salt
Olja till fritering
Kräm på gula ärtor
3 dl kokta gula ärtor (t.ex Vreta gulärt)
3 msk kallpressad rapsolja
2 tsk äppelcidervinäger
Salt
Lagrad ost
30 g svensk hantverksost (t.ex Svedjan eller Almnäs Tegel)
Bröd
Cirka 3 skivor surdegsbröd
3 msk mjukt smör
Topping
20 st singelfiléer av boquerones på siklöja
30 g löjrom
0,5 dl fint skuren gräslök och gräslöksblommor
0,5 dl dill, plockad i vippor
Kvittenmust
Kallpressad rapsolja
Grönsaker
Säsongens färskaste grönsaker
Gräddfilsdipp
½ äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
Salt
1 dl gräddfil, avhängd i kaffefilter
Syrad lök
1 gul lök, fint skuren
0,5 dl ättika
0,5 dl vatten
0,5 dl socker
Lite salt
Dillpulver
Plommonpruneller från Högtorpa Gård
Tillagning
Friterad surdeg med kräm på gula ärtor och lagrad hårdost
Friterad surdeg
Smaka av surdegen med salt. Fyll upp på spritspåse.
Värm oljan till cirka 160 grader.
Spritsa surdegen i olika former ner i oljan tills den är gyllene.
Lyft ur och låt rinna av på papper ordentligt.
Kräm på gula ärtor
Mixa alla ingredienser till en slät kräm. Syran i krämen skall kännas fräsch.
Lagrad ost
Riv osten. Ibland är svenska hantverksostar lite för krämiga för att riva. Förvara då osten i frysen en stund, så är det enkelt att riva.
Vid servering
Lägg den friterade surdegen på ett fat, lägg en rejäl klick med dipp vid sidan och toppa med riven hårdost.
Boquerones på siklöja
Bröd
Rosta brödet i brödrost, bred smör på brödet och dela brödet i ”fingrar”, cirka 1,5 x 6 cm.
Topping
Toppa varje ”finger” med en siklöjafilé, löjrom och örter.
Droppa gärna ett par droppar kvittenmust och rapsolja på vid servering.
Grönsaker med gräddfilsdipp
Välj ut säsongens färskaste grönsaker.
Gräddfilsdipp
Vispa äggula, vitvinsvinäger, senap och salt. Droppa i rapsoljan långsamt.
Vispa samman till en tjock majonnäs.
Rör ner gräddfilen och smaka av med salt.
Syrad lök
Koka upp allt och låt dra i två timmar.
Dillpulver
Plocka dillen från stjälken och spara stjälken till potatiskoket.
Torka dillen i en grönsakstork i ett par timmar.
Mixa till ett fint pulver.
Vid servering
Lägg upp grönsakerna och prunellerna på ett fat med dippen bredvid. Toppa dippen med syrad lök.
Pudra dillpulver över rätten och toppa med salt.
Vi rekommenderar
Recept
Moules à la crème
Isade musslor med ramslök, syrad lök och grädde.
Vi rekommenderar
Recept
Grattade blåmusslor med tomat och chilipeppar
Gratinerade blåmusslor med smak av tomat och chili.
Vi rekommenderar
Inspiration
Kokboken Framtidens krogklassiker
Vi är övertygade om att vi i restaurangbranschen tillsammans kan visa vägen mot framtiden. Därför har vi skapat den här kokboken. Här hittar du både nya sätt att tänka och rätter som kan bli framtida, klimatsmarta krogklassiker. Från kockar till kockar.