Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Svartvinbärsglaserad pluma

Recept skrivet av
Mattias Larsson
Svartvinbärsglaserad pluma som serveras med ljummen sallad och laddad frasig potatis.

Ingredienser

Receptet avser: 10 portioner

Svartvinbärsglaze

  • 200 g svartvinbärspuré (alt frysta svarta vinbär)
  • ½ dl balsamicovinäger
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 lätt krossad stjärnanis
  • 2 msk grovmalen svartpeppar
  • 1,5 kg svensk pluma
  • olivolja, salt och svartpeppar

Ljummen sallad

  • 3 röda endiver
  • 350 g rättika
  • 400 g broccoli
  • ½ dl olivolja
  • 2 balsamicovinäger
  • 2 msk flytande honung
  • Körvel
  • flingsalt

Laddad frasig potatis 

  • 6 pepperoni
  • 1,5 kg kokt potatis
  • ½ dl majsstärkelse
  • 250 g chilimajonnäs (se nedan)
  • 75 g parmesanost 
  • 1 dl hackad persilja
  • flingsalt
  • (frityrolja)
 

Tillagning

Svartvinbärsglaze

  1. Blanda svartvinbärspuré, vinäger, socker och stjärnanis i en kastrull.
  2. Koka upp och låt koka i ca 10 minuter. Sila glazen och smaka av den med svartpepparn och en nypa salt. Låt glazen svalna.

Pluma

  1. Salta och peppra pluman.
  2. Stek eller grilla den till fin brynt yta och önskad kärntemperatur. Pensla på glazen och vänd runt den snabbt i pannan till en lätt karamelliserad yta.
  3. Tranchera före servering.

Laddad potatis

  1. Skiva pepperoni.
  2. Krossa potatisen lite lätt och vänd runt den i majsstärkelse och lite salt. Fritera den till frasig yta och låt den rinna av.
  3. Lägg upp potatisen i en apartskål och toppa med pepperoni, chilimajonnäs, parmesanost och persilja.
 

Video

Se Mattias Larsson tillaga receptet

Fler recept av Mattias Larsson

Recept

Vegansk korallinsröra

Vegansk korallinsröra med "haviga" smaker, servera på rågbröd. Perfekt som förrätt.
Recept

Kycklingfärsbiff med julienner

Kycklingfärsbiff med julienner, gaffelmosad potatis och sås av ingefära och enbär.
Inspiration

Filmer: Utvalt med omsorg, höst 2025

Letar du efter hållbar inspiration till menyn? Inom ramen för vårt initiativ Utvalt med omsorg har vi tagit fram tre korta filmer där kocken Mattias Larsson lagar rätter med leverantörernas utvalda fokusprodukter – noggrant utvalda med omtanke om både smak och hållbarhet.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.