Gemene mans ogräs kan bli en rolig utmaning för en kock. När Ida åker in till restaurangen plockar hon alltid med sig en näve från trädgården som sen hamnar på kvällens tallrikar. Kirskål och nässlor gör sig till exempel fantastiskt i en svensksmakande pesto.
Ingredienser
Lagom åt: 10 portioner
Pastadeg
600 g Tipo 00-mjöl
6 st stora ägg
Svensk pesto
40 g kirskål
60 g nässlor
30 g ramslök
40 g solroskärnor
40 g pumpakärnor
70 g lagrad ost
8 g salt
4 msk olja
8 kvarndrag svartpeppar
Tillagning
Pastadeg
Gör en grop i mjölet och knäck äggen där i. Vispa ihop med en gaffel, knåda det sista för hand så att degen går ihop. Plasta in och låt vila i minst 30 minuter.
Arbeta degen i en pastamaskin, och skär till tagliatelle.
Koka i rikligt saltat vatten i cirka 2 minuter.
Blanda pastan och några matskedar av pastavattnet med peston.
Svensk pesto
Skölj alla blad och grilla, alternativt stek hårt i panna med lite olja.
Rosta kärnorna i torr panna på medelvärme tillsammans med lite salt.
Låt svalna.
Mixa alla ingredienser i en matberedare eller i mortel. Smaka upp med salt och peppar.
När du gör din egen smakrika ricotta får du även vassle som blir härligt nötig och len och kan användas till många rätter. Här låter Ida den bli grunden till ett smakrikt skum som ger rätten ett sista lyft.
Säsongstänk och få, utvalda råvaror är framgången bakom en lönsam och klimatsmart publikfavorit på menyn. Ida Bauhn, köksmästare på Nour, förklarar storheten i en enkel pastarätt, för ”alla älskar väl pasta?”.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.