Kalendern visar just nu dina standardturer.
Ingen kontakt med server
= tillgänglig leveransdag
Ingen kontakt med server
Valt prisdatum
Tillgängliga dagar
It appears that your browser has cookies disabled.
The website requires your browser to enable cookies in order to login.
Please enable cookies and reload this page.
It appears that your browser has JavaScript disabled.
This Website requires your browser to be JavaScript enabled.
Please enable JavaScript and reload this page.
Wallenbergare på kalvfärs och baljväxtfärs
Recept skrivet av
Melvin Glimstål
En riktig krogklassiker med alla rätta tillbehören. Fast i ny version: hälften kött, hälften baljväxtfärs.
Ingredienser
Lagom åt: 10 portioner
Wallenbergare
500 g kalvfärs
500 g baljväxtfärs
6 st äggulor
600 g grädde
20 g salt
ströbröd
smör till stekning
Sparrispotatispuré
2 kg sparrispotatis
300 g grädde
300 g mjölk
200 g smör
salt
vitpeppar
Rårörda lingon
5 dl lingon
2 dl strösocker
Servering
500 g gröna ärtor
300 g brynt smör
1 dl hackad persilja
Tillagning
Wallenbergare
Blanda ihop allt förutom grädde till en jämn smet, gärna i en matberedare.
Rör i grädden lite i taget, tills du har fått en homogen smet.
Forma färsen till biffar och vänd i ströbröd.
Stek i rikligt med smör i ungefär 4 minuter på varje sida.
Sparrispotatispuré
Skala och koka potatisen i vatten tills de är mjuka.
Medan potatisen kokar, häll mjölk, grädde och smör i en kastrull och värm upp försiktigt.
Häll av vattnet från den klara potatisen och låt ånga av i 5 minuter.
Pressa sedan potatisen ner i en matberedare.
Blanda med visp och tillsätt mjölkblandningen lite i taget till önskad konsistens.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Rårörda lingon
Blanda lingon och socker i en bunke.
Rör om då och då tills sockret har löst sig.
Servering
Värm upp ärtorna i lite smör och vatten. Lägg dem sedan i botten på tallriken.
Lägg upp wallenbergare och rårörda lingon.
Toppa med mycket brynt smör och hackad persilja. Servera potatispurén i en skål på sidan av.
Se kockarna inspireras av en 100-årig hållbarhetsklassiker
Vi rekommenderar
Inspiration
Louise Johanssons hållbara varianter på laab och dumplings
”Att tänka hälften-hälften är en så himla bra grej när man vill laga mer hållbart”, säger Louise Johansson, kock, matstylist och kokboksförfattare. Hon har bland annat vunnit Kockarnas kamp år 2022 och har flera gånger tävlat i Årets kock.
Vi rekommenderar
Inspiration
Desirée Jaks lagar grönare kåldolmar och en fransk ravioli med krabba
När Desireé Jaks, Årets Kock 2023 och medlem i Kocklandslaget, lagar mat utgår hon från grönsakerna.
Vi rekommenderar
Recept
Isterband med senapsstuvad potatis
Prova Mattias Larssons recept på den 100-åriga hållbarhetsklassikern isterband, serverad med senapsstuvad potatis, bakad rödbeta, syrad rödlök, frasig grönkål och riven pepparrot.