Restaurang Sjöbris i Umeå är två båtar och en ombyggd pråm i Umeälven. En tvättäkta sommarkrog som har öppet året runt och som är två krogar i en - från kvantitet under sommaren till mer kvalitet och lugn under vinterhalvåret.
Det började för drygt tio år sedan när Emil Bjuhr och Lars Knutsson, tillsammans med en tredje partner, jobbade och drev Kittelfjäll hotell.
- För att kunna behålla fjällpersonalen behövde vi ett alternativ under sommarhalvåret; en sommarrestaurang. Vi gjorde om båten Sjöbris till en restaurangbåt, några år senare köpte vi båten bredvid, Vita Björn, och lade slutligen till pråmen 2018, berättar Lars, sommelier, ekonomiansvarig och delägare av Sjöbris.
- Vi hittade en 700 kvadratmeter stor pråm som använts i samband med byggandet av Högakustenbron. Under en vinter byggde vi om pråmen till vad den är idag och lade den på utsidan av de båda båtarna ute i älven, berättar Lars.
- Hur vi såg möjligheterna med pråmen från början är lite mer oklart, men vi hade en idé. Pråmens tillbyggnad har formen av åtta båthus med glasväggar och glastak. En kul story är när vi öppningskvällen fram på natten skulle stänga och kom på att vi hade glömt att sätta in dörrar – vi och personalen fick sova i skift tills det var fixat, säger Emil, köksmästare och delägare.
Två restauranger i en
Sittplatser finns både ute och inne på pråmen, på de båda båtarna och på den smala relingen som går runt hela pråmen. Totalt har restaurangen plats för 640 sittande gäster och kan ha totalt 810 personer ombord samtidigt.
- Vi har stor snurr på gäster – en bra sommardag kan vi ha över 2500 besökare – vi har en enorm kapacitet, säger Lars. Från början var vi en riktig sommarkrog och sålde pallvis med billigare rosé och mängder med öl. Idag vill jag nog säga att Sjöbris är en folklig krog där det finns något för alla, vi har en otroligt bred publik från kostym till snickarbrallor.
- Vi brukar säga att vi är två restauranger i en, full fart med mycket dryck och enklare mat på sommaren. På vintern lugnar det ner sig lite och vi erbjuder en mer avancerad meny, fler spejsade drinkar och större utbud på vin, berättar Lars.
"Det är en granskning av att vår vinlista håller måttet, vilket den gör och det är vi mycket stolta över."
Fyra klasar av Munskänkarna
- På höst och vinter har också gästerna möjlighet att sitta lite längre och vi har mer tid att prata dryck med dem. Vi är två sommelierer här och vi håller regelbundet utbildningar med personalen. Vi har en bra vinlista som många gäster har börjat komma hit för. Förra året fick vi fyra klasar av Munskänkarna, vilket är det högsta, berättar Monalisa Hallsby, restaurangchef och sommelier.
- Det är en granskning av att vår vinlista håller måttet, vilket den gör och det är vi mycket stolta över, säger Lars.
- Vi har otroligt många viner som vi säljer på glas, vi har också två olika storlekar på glas 15 och 25 cl vilket uppskattas av många. Gästerna kan prova flera sorter – eller bara ta ett glas som räcker lite längre. Det är också bra om det finns olika viljor i ett sällskap att de då inte behöver enas om en hel flaska, säger Monlisa.
- Våra storsäljare på glas är Bolla Valpolicella som vi haft i flera år nu och en tysk riesling som passar väldigt bra ihop med räkmackan. Det är skillnad mot rosén och ölen när vi öppnade för sex år sedan, säger Lars.
Julfest i stället för julbord – ett lyckat koncept
I stället för traditionellt julbord erbjuder Sjöbris Julfest med längre sittningstid. I det ingår förrätt, skaldjursplatå (eller kött/vegetariskt rätt) och som avslutning en julig dessert.
- Det är tredje året vi har det nu och det är mycket lyckat. Många företag vill träffas för en julavslutning, men inte alltid äta julbord. Julbord är så resursslukande med extrapersonal och prepptid. Vi märkte också att vi under julbordssäsongen tappade våra vanliga gäster som bara ville komma hit och ta en burgare, säger Lars.
Vi inspireras av våra kunder
Vi rekommenderar
Inspiration
Restauranger, kök och kockar
På Martin & Servera arbetar vi med många inspirerande kunder över hela landet. Här kan du läsa mer om några utav dessa.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.