Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Hernö Gin – svenskt hantverk i världsklass
Inspiration

Hernö Gin – svenskt hantverk i världsklass

Hernö Gin är Sveriges första renodlade gindestilleri och ligger på en gård i Dala, strax utanför Härnösand, mitt i Höga Kusten. Här tillverkas gin med stor hantverksskicklighet och högsta kvalitet. Samtidigt bygger Hernö Gin ett varumärke som står för något mer än bara gin.
Hernö Gin grundades av Jon Hillgren 2011, Emma Edfors kom tidigt in i bolaget och är sedan några år tillbaka vd. Allt började när Jon som ung jobbade som bartender i London. Där upptäckte han ginets variation och hur gästerna pratade om gin med stor kunskap. Idén om att skapa världens bästa gin föddes och när han senare återvände till Härnösand började han experimentera.

– Vi var Sveriges första gindestilleri när vi startade 2011, idag har vi sällskap av uppemot 100 svenska destillerier vilket vi tycker är jättekul, säger Emma.

Emma som har en helt annan bakgrund jobbade tillsammans med Jon i Härnösand och kom med i styrelsen redan 2014.

– För tre år sedan bytte vi roller – nu är jag vd och Jon styrelseordförande. Det är en bra uppdelning, jag fokuserar på drift och ledarskap medan Jon får ägna sig åt det visionära, berättar Emma.

Hantverk och hållbarhet i fokus 

I destilleriet finns två ståtliga handslagna kopparpannor på 1 000 liter vardera, döpta till Yvonne och Marit efter Jons mamma och svärmor. Det finns även en mindre panna på 250 liter, Kierstin, som fått sitt namn efter en kvinna som tidigare bodde på gården. Det var i den pannan som Jon började experimentera i.

– Kopparpannor hör ihop med gin. Vi kör de stora varannan dag och fyller dem med 96-procentig svensk ekologisk kvalitetssprit av vintervete. Pannorna hettas upp tillsammans med olika örter, bär och kryddor (botanicals) lite olika beroende på gin, men enbär och korianderfrön ingår alltid. Efter uppvärmning stängs pannorna av och kryddorna får sedan ligga och dra över natten innan basen långsamt destilleras och slutligen kyls ned och späds ut till rätt alkoholhalt med vatten från vår egen källa, berättar Emma.

– Helheten är viktig för oss på Hernö, vi använder alltid ekologiska botanicals. Vi har solceller som täcker 80 procent av vårt energibehov, målet är att bli helt självförsörjande.

Glasflaskorna vi tappar gin på tillverkas i Sverige och består till 50 procent av återvunnet glas. En del av restprodukterna i framställningen går till biogas som driver Härnösands bussar. Även Hernö Gin Hotell använder vissa restprodukter som smaksättning i köket. Den överblivna citronjuicen, då vi bara använder skalet, fryser vi in och använder i drinkar, säger Emma.
 

"Vår vision är att med hjälp av kvalitet och kunskap få fler att välja att dricka mindre, men bättre."

Emma Edfors, VD

Priser och internationella utmärkelser

– Hernö Gin har ett grundsortiment som består av fem olika sorters gin, därtill gör vi en Sloe gin och en säsongsbaserad ginlikör. Nya limiterade utgåvor släpps varje höst och vår och vi har även genom ett samarbete med Björn Frantzén tagit fram en gin, berättar Emma.

Hernö är världens mest prisbelönta gin och har bara under 2025 ökat på prisskåpet med bland bland annat guld för Old Tom i World Drinks Awards i London och tre dubbelguldmedaljer för Dry Gin, Old Tom och Navy Strength i San Francisco World Spirits Competition (SFWSC).

– Tävlingarna är viktiga för oss. Det är blindtester med olika jurygrupper och vi har vunnit flera gånger, både med gin och gin & tonic, vilket vi är stolta över. Att vi vinner år efter år visar att vi håller hög kvalitet över tid, säger Emma.

Flera av de allra största tävlingarna sker i London där allt en gång startade för grundaren Jon.

– England är ju ginets hemland och i tävlingarna ställs vi mot många av de stora globala märkena, säger Emma.

Mer än gin – upplevelser och engagemang

–  Hernös huvudfokus är att framställa kvalitetsgin, men vi vill också skapa något mer som upplevelser och minnen. Det gör vi genom att hålla provningar, göra drinkar, öppna barer, bygga hotell, merch och framför allt verksamheten här i Dala. Vår vision är att med hjälp av kvalitet och kunskap få fler att välja att dricka mindre men bättre, avslutar Emma.
 

Om Hernö Gin

Grundades av Jon Hillgren 2011 - och är Sveriges första renodlade gindestilleri. Jon är masterdestiller och invald som Nr 3 i Gin Hall of Fame (en utmärkelse till personer som har en betydande inverkan på ginbranschen). Hernö Gin har sin bas i destilleriet i Dala utanför Härnösand, Hernö Gin Hotell i Härnösand, Hernö Gin Bar i Stockholm, öppnar ytterligare en bar i Göteborg i december.

Hernö Gin utsågs för andra året i rad nu i september till världens bästa ginproducent och fick utmärkelsen "Gin Producer of the Year" vid International Spirits Challenge 2025. Priset tilldelas för jämn och hög kvalitet på hela deras sortiment av gin.
 

Läs också

Inspiration

Hernö Gin Hotell – mötet mellan passion och plats

I februari slog Hernö Gin Hotell upp portarna i Härnösand – ett nytt destinationshotell med fokus på smakupplevelser och närheten till det välkända destilleriet strax utanför staden. Emil Larsson är Food & Beverage Manager och berättar om sina erfarenheter av att vara med och öppna hotell och skapa en ny mötesplats.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.