Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Ludwig Tjörnemos take away-tips
Inspiration

Ludwig Tjörnemos take away-tips

Recept av
Svenska Kocklandslaget

Recept

Stekt kycklinglår

Stekt kycklinglår med rostad och bakad persiljerot, blancherad kål och rostad vitlöksky. 
Recept

Bakad torsk

Bakad torsk med potatiskräm, rostade rödbetor och rostad vitvinsås.
Recept

Saltbakad rotselleri

Saltbakad rotselleri med rostad blomkål, smörsås toppat med friterad grönkål, hasselnötter och havtorn.
Recept

Gulärtsbowl med rostad rödbeta

Gulärtsbowl med rostad rödbeta, bakad morot och picklad kålrabbi.
”Det finns så många klimatsmarta, praktiska och snyggt designade take away-förpackningar att välja mellan nu. Det viktigaste är att tänka på vilka råvaror och rätter som är tacksamma att jobba med för take away och vad som kan samsas i samma förpackning, säger Ludwig Tjörnemo. 

Ludwig Tjörnemo är Sveriges representant i Bocuse d'Or, kökschef på Celeste, medlem i Svenska Kocklandslaget 2019-2020 och Årets Kock 2020. 

”Det som kan värmas tillsammans får samsas i en låda. Det gör att det blir smidigt för gästen och enklare för oss att packa allt. Att märka upp och packa rätterna snyggt är en stor och viktig del av jobbet”.  

Hellre en låda extra 

”Hellre en extra burk eller låda, än en för lite. Det är bättre att vara på den säkra sidan, så att slutresultatet blir bra för gästen. Take away är ju till för att skapa en restaurangupplevelse hemma och man vill försöka ge samma känsla som gästen får på krogen”.  

Det behöver inte vara negativt att använda många take away-förpackningar. Det finns ju pappförpackningar och andra klimatsmarta alternativ. Antalet beror helt på hur rätten eller rätterna är uppbyggda.  

Vissa råvaror eller rätter mår inte bra av att värmas tillsammans. Vissa saker vill man inte heller ska blandas i en förpackning. Då kan det vara bättre att de får en separat förpackning. Hellre fler förpackningar för ett bättre slutresultat”, säger Ludwig. 

”Utbudet av snygga och klimatsmarta take away-förpackningar har verkligen exploderat nu. Det är kul! 


Kalla rätter eller varma? 

Ludwig tycker att det är viktigt att tänka på när take away-rätten är avsedd att ätas, eftersom det ställer lite olika krav på hantering och tillagning.  

”Ska maten ätas direkt på lunchen eller ska den tas hem och värmas till middag imorgon? En del rätter kanske kan ätas kalla? 

Jag brukar tänka  vilka råvaror som är tacksamma att jobba med när det gäller take away. Kött och fisk är känsligare än grönsaker. En smörsås till exempel bör inte förvaras kallt och sedan värmas upp. Då riskerar den att skära sig.” 

Utmanar samarbetspartners 

Det är roligt att prata med våra leverantörer och tillsammans utmana oss i att skapa nya och bättre lösningar för förpackningar generellt. Ta till exempel fiskleveranserna. Måste de komma i frigolit? Kan man lösa det på nåt annat sätt eller med en stor frigolitbox som återanvänds? 

Hel den kedjan är ju ganska negativ för miljön. Restaurangen ska ta hand om frigoliten, slänga och sedan betala sophämtningen för att komma och hämta. Grönsakerna kommer ju i de gråa returbackarna, som återanvänds. Det är ju smartare”, säger Ludwig. 

Ludwig Tjörnemos take away-tips

- Välj så miljövänliga förpackningar som möjligt 
- Använder du plast så satsa på återvunnen plast 
- Tänk på vilka rätter och råvaror som kan samsas i samma förpackning 
- Packa rätter och råvaror som kan värmas tillsammans 
- Välj hellre ytterligare en förpackning för att slutresultatet ska bli bäst för gästen  
- Bestäm hur och när take away-rätten är avsedd att ätas – direkt, om några timmar eller imorgon? 

"Utbudet av snygga och klimatsmarta take away-förpackningar har verkligen exploderat nu. Det är kul!"

Ludwig Tjörnemo
Ludwig Tjörnemo, medlem i Svenska Kocklandslaget 2019-2020 och Årets Kock 2020, jobbar på restaurang Celeste i Stockholm. Tidigare jobb är bland annat Restaurang Etoile, Restaurant AOC, Köpenhamn, Esperanto, Stockholm, Per Se, New York och Eleven Madison Park, New York, USA. 

Följ Ludwig på Instagram: @ltjornemo 

Läs mer

Inspiration

Träffa våra kursledare: Ludwig Tjörnemo

Vi tar pulsen på Ludwig Tjörnemo, kursledare för Modern bistromat. Han delar med sig av sina tankar kring hållbarhet, sin syn på modern bistromat och berättar om vad du som kursdeltagare kan förvänta dig av kursen.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.