Nordisk mat med en egen touch
Iryna kom till Sverige från Ukraina för sex år sedan.
– Det var kärleken som tog mig till Sverige och jag lärde mig svenska genom att läsa kokböcker. Jag har alltid velat bli kock men mamma tyckte inte att det var ett passande jobb för en kvinna. Så det blev högskolestudier i ekonomi, samtidigt som jag jobbade i kök. När jag kom till Sverige arbetade jag på flera olika restauranger, men sena kvällar är svårt att kombinera med barn. Så när Lena kontaktade mig tackade jag ja med glädje. Men jag kan inte laga ”enkel mat”- då dör jag. Så det blev dagtid och en fantastisk meny med stor passion och känsla, säger Iryna.
Intresset för det nordiska köket fick Iryna för tio år sedan efter en stor konferens i Ukraina där svenska kocken Jacob Holmström deltog.
– Han presenterade sina rätter på ett helt annat sätt än vad jag hade sett tidigare. Jag kände att det är det här jag vill göra. Det var fina och harmoniska upplägg. Här på Eld jobbar jag med nordisk mat med en egen touch. För den rätta vikingakänslan blir det en hel del rökt mat också, gärna kryddad med enbär, backtimjan och bär från skogen, berättar Iryna.
"Bra och rak relation"
Restaurang Eld köper utrustningen av Martin & Servera och har Linn Grunewald, specialistsäljare för restaurangutrustning som kontaktperson. Linn som har en bakgrund i matsalen vet vad som är viktigt och har en klar bild över vad som behöver förnyas eller vad som håller ett tag till.
– Jag har en bra och rak relation med Linn. Hon hittar alternativ till mina idéer och kommer med konkreta förslag och lösningar.
Ibland tycker hon inte att jag ska byta ut en viss del utan i stället satsa på något annat, det tycker jag funkar bra, säger Iryna.
– Jo vi har ett bra och roligt samarbete, jag kom in när baren skulle byggas om för drygt ett år sedan och den blev jättebra och fyller sitt behov. Jag kommer ofta med förslag även om Iryna nästan alltid har en klar plan men det är kul att kunna uppfylla dem på bästa sätt, säger Linn.
– När jag skapar en ny maträtt utgår jag alltid efter en vit tallrik i mitt huvud. Det viktigaste är att allt måste passa ihop med maten som ska serveras på tallrikarna. Men det är naturligtvis flera parametrar – det ska passa ihop med miljön här på restaurangen och ihop med övrigt porslin, glas och bestick. Det ska också fungera för gästerna att äta på, som tallriken med rätt höga kanter som jag lägger hjortcarpaccion på. Gästen får bara en gaffel att äta med, att skära en köttbit med kniv på den tallriken funkar inte tycker jag, säger Iryna.
Dubbelutbildningen inom ekonomi och kock är också en bra kombination – så här i efterhand.
- Jag har aldrig några problem med att räkna köksprocent, presentera siffror, göra budgetar med mera. Så mamma hade rätt att det var bra med en annan utbildning också, säger Iryna.
Restaurangen Eld har inte funnits så många år – men Iryna har planer, både för den och för sig själv.
– Det gäller för ägarna att investera i oss som jobbar här – bra och kunnig personal är ett måste för att lyckas. Du tillbringar mer vaken tid med dina arbetskamrater än hemma och då är det viktigt att alla trivs och utvecklas. Ett mål jag har är att ha kungen på middag, vilket kanske redan händer nu under våren. Mina andra planer är än så länge hemliga, men jag vet exakt vad jag vill!, avslutar Iryna.