Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Warbro Kvarn – Kulturspannmål gör din storytelling enklare
Inspiration

Warbro Kvarn – Kulturspannmål gör din storytelling enklare

Många gäster vill idag veta mer om vad de äter, och önskar äta mer hållbart. De vill veta att de väljer rätt, både för sin egen hälsa och för planeten. De vill vara del av något större, och att deras matval känns genuint och meningsfullt.
Samtidigt vill de stötta passionerade mathantverkare och ha transparens genom hela kedjan; från jord till tallrik. De frågar i högre grad var råvarorna kommer ifrån, hur de odlas, och vad som gör just detta mjöl eller dessa flingor speciella. 
 
För dig som kock eller bagare innebär det en möjlighet. Rätt råvaror gör det enkelt att berätta en stark historia och hjälpa kunden att göra bättre val. 

Warbro Kvarn – där tradition möter framtiden

Warbro Kvarn i Sörmland har sedan 2002 odlat och förädlat ekologiska kulturspannmål; urgamla spannmålssorter som emmer, enkorn och deras egen Warbro-råg. Alla deras råvaror är KRAV-ekologiska och kommer från odlare i Sörmland och Mälardalen som de har en personlig, mångårig relation med. Warbro maler på stenkvarnar, vilket bevarar mer näringsämnen än valskvarnar eftersom delar av kli och grodd finns med även i det siktade stenmalda mjölet.

Vad är kulturspannmål – och varför är det intressant?

Kulturspannmål är äldre spannmålssorter som odlats i tusentals år och inte genomgått industrijordbrukets moderna förädling. De innehåller höga halter av näringsämnen och är mer rika på smak. Dessa spannmål är också mer anpassningsbara och robusta vid miljö- och klimatförändringar, samt lämpar sig väl för ekologisk odling. Av dessa anledningar bidrar kulturspannmål till att öka både resiliensen inom matproduktionen och den biologiska mångfalden i det odlade landskapet.

Mer smak, mer näring

Ta enkorn, till exempel. Denna vetetyp odlades redan för 10 000 år sedan och har ett proteininnehåll på 14 gram per 100 gram, vilket är högt jämfört med de flesta andra moderna spannmålssorter. Fiberinnehållet är nästan dubbelt så högt som i ett vanligt vetemjöl, och mineraler som järn, zink och magnesium har också riktigt höga nivåer. Men framför allt: smaken är helt unik. Större, mer komplex, och mjölet passar mycket bra till både bröd, pastadeg och pajbottnar.
 
Warbros egen rågsort, Warbro-råg, är en korsning mellan en urgammal sort och en modernare variant – det bästa av två världar. Resultatet är en råg med mycket smak, hög näringshalt och som dessutom lämpar sig perfekt för ekologisk odling.

Kort sagt: genuint ursprung + tydliga smak- och hälsofördelar = mer storytelling att förmedla till din gäst

När du använder Warbros produkter får du inte bara bättre smak och näring. Du får också en färdig story att berätta vidare:
  • Spannmål med tusenårig historia
  • Stenmalet mjöl med fokus på smak och näring, helt utan tillsatser 
  • Passionerade odlare från Sörmland och Mälardalen med en mångårig relation till kvarnen
  • Alla produkter KRAV-ekologiska

Annonsen är publicerad 1 december 2025. Källa: Warbro Kvarn

Läs mer

Utvalt med omsorg

Hållbarhet är en viktig del i Martin & Serveras strategi. Det handlar inte bara om att utveckla våra egna verksamheter, utan om att vi vill förflytta hela branschen i hållbar riktning. Utvalt med omsorg är ett initiativ där vi varje månad låter en av våra leverantörer berätta om sina målsättningar och sitt arbete med hållbarhet.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.