Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Sjömat från hela världen
Kunskap

Sjömat från hela världen

Intresset för fisk ökar – både globalt och lokalt. I Sverige är favoriterna fortfarande lax, torsk, sill, räka och sej, men trenden att prova fisk från hållbara bestånd i andra delar av världen växer. Här hittar du förslag på goda fiskar, ­information om fångstmetoder och hantering.

I Sverige äter vi idag främst fisk från våra kalla vatten i Nordostatlanten. Sej har etablerat sig som en populär lunchfisk och i många fall ersatt den lite dyrare torsken. Men det finns många bra och hållbara alternativ till sej.

Vikande fiskkvoter på våra mer kommersiella fiskarter, till exempel torsk, kolja och sej, innebär högre priser. För att få en bättre prisbild kan det vara idé att testa fiskar som till exempel alaskakummelfilé, vitlingfilé och stillahavskungsflundra. De kommer oftast från södra eller norra Stilla Havet och är släktingar till våra egna arter.

För att få en bättre prisbild kan det vara idé att testa fiskar som till exempel alaskakummelfilé, vitlingfilé och stillahavskungsflundra.

Fiske från hållbara bestånd är viktigt. En del kanske tror att det är mindre hållbart att köpa fisk fångad i Alaska eller Nya Zeeland, men frakter av fryscontainer med båt har endast en liten påverkan på det totala klimat­avtrycket på produkten. Generellt har sjömat ett mindre klimatavtryck än till exempel nötkött. Det totala klimatavtrycket påverkas främst av artens levnadsmönster samt produktions- och fångstmetod.

Fiskarnas familjer

Det latinska namnet styr vilken art eller familj fisken tillhör. Stillahavstorskfilé tillhör till exempel samma familj som torsk, men de simmar i olika hav.

Produktnamn                   Latinskt namn                    Hav

Torskfilé                            Gadus morhua                    Atlanten

Stillahavstorskfilé            Gadus macrocephalus         Stilla Havet

Kummelfilé                       Merluccius merluccius        Atlanten

Kapkummelfilé                 Merluccius capensis           Södra Atlanten

Chilensk kummel              Merluccius hubsi                Indiska Oceanen/Södra Stilla Havet

Alaska kummelfilé            Merluccius productus         Stilla Havet, norra


Sjömatsskola: Olika frysmetoder

Sjöfryst

Nedfryst 4-6 timmar efter fångst ombord på fiskebåten. Alltid toppkvalitet. Produkter som hoki, kapkummelfilé, vitling, skinn och benfria. Sjöfryst är även produkter som torsk och kolja. Här kan du läsa mer om sjöfryst fisk.

Landfryst

Fisk producerad i land, det vill säga 12-96 timmar efter fångst. Fisken har legat i +2 grader ombord för att (oftast) säljas på auktion, för att sedan produceras normalt. Detta är vanligast för rödspättafilé, rödtungafilé, torsk, sej och kolja.

Dubbelfryst

Helfryst råvara för produktion i tredje land. Detta gäller oftast Asien där fisken tinas samt filéas och återfryses i färdig 5 kg kartong eller för råvara till exempel panering i Europa. Vanligt förekommande för stillahavstorsk, torsk, kolja, alaska pollok, sej och alaska­kummel samt stillahavsspätta.

Läs mer om fisk och skaldjur

Kunskap

Ett brett sortiment av fisk och skaldjur

Oavsett om du jobbar i köket på en förskola eller på krogen, har vi de fisk- och skaldjursprodukter du behöver. Sortimentet spänner från fiskbullar och fiskpanetter till hummer och löjrom. Hos oss får du en bredd i sortimentet, trygga inköp och bra priser.
Sortiment

Färsk fisk & skaldjur

Dagsfärskt är ett begrepp som verkligen är aktuellt när det gäller färsk fisk och skaldjur. Tillgången varierar, priserna förändras från dag till dag och produkterna har kort hållbarhet. Det kräver ofta manuell hantering hos oss, men nu kan du som är kopplad till våra lager i mellersta och södra Sverige handla de mest beställda fisk- och skaldjursartiklarna direkt i e-handeln. Nu kan vi även erbjuda dig som är kopplad till vårt lager i Umeå färsk fisk.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.