I Sverige äter vi idag främst fisk från våra kalla vatten i Nordostatlanten. Sej har etablerat sig som en populär lunchfisk och i många fall ersatt den lite dyrare torsken. Men det finns många bra och hållbara alternativ till sej.
Vikande fiskkvoter på våra mer kommersiella fiskarter, till exempel torsk, kolja och sej, innebär högre priser. För att få en bättre prisbild kan det vara idé att testa fiskar som till exempel alaskakummelfilé, vitlingfilé och stillahavskungsflundra. De kommer oftast från södra eller norra Stilla Havet och är släktingar till våra egna arter.
För att få en bättre prisbild kan det vara idé att testa fiskar som till exempel alaskakummelfilé, vitlingfilé och stillahavskungsflundra.
Fiskarnas familjer
Det latinska namnet styr vilken art eller familj fisken tillhör. Stillahavstorskfilé tillhör till exempel samma familj som torsk, men de simmar i olika hav.
Produktnamn Latinskt namn Hav
Torskfilé Gadus morhua Atlanten
Stillahavstorskfilé Gadus macrocephalus Stilla Havet
Kummelfilé Merluccius merluccius Atlanten
Kapkummelfilé Merluccius capensis Södra Atlanten
Chilensk kummel Merluccius hubsi Indiska Oceanen/Södra Stilla Havet
Alaska kummelfilé Merluccius productus Stilla Havet, norra
Sjömatsskola: Olika frysmetoder
Sjöfryst
Nedfryst 4-6 timmar efter fångst ombord på fiskebåten. Alltid toppkvalitet. Produkter som hoki, kapkummelfilé, vitling, skinn och benfria. Sjöfryst är även produkter som torsk och kolja. Här kan du läsa mer om sjöfryst fisk.
Landfryst
Fisk producerad i land, det vill säga 12-96 timmar efter fångst. Fisken har legat i +2 grader ombord för att (oftast) säljas på auktion, för att sedan produceras normalt. Detta är vanligast för rödspättafilé, rödtungafilé, torsk, sej och kolja.
Dubbelfryst
Helfryst råvara för produktion i tredje land. Detta gäller oftast Asien där fisken tinas samt filéas och återfryses i färdig 5 kg kartong eller för råvara till exempel panering i Europa. Vanligt förekommande för stillahavstorsk, torsk, kolja, alaska pollok, sej och alaskakummel samt stillahavsspätta.
