Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Lagkrav om ursprungsland för kött på restaurang
Kunskap

Lagkrav om ursprungsland för kött på restaurang

Sedan 1 mars 2025 måste restauranger och storhushåll kunna informera sina gäster om ursprungsland på köttet som serveras. Syftet är att ge gästerna möjlighet att göra medvetna val baserat på köttets ursprung. Läs mer om vad det betyder och vad det ställer för krav på din verksamhet.
De nya reglerna kräver att du, på begäran, kan informera dina gäster om ursprungslandet för det kött du serverar. Informationen ska vara lättillgänglig och kan ges muntligt eller skriftligt. Det räcker att ha en skylt som upplyser gästerna om deras möjlighet att fråga om köttets ursprung – informationen behöver alltså endast finnas tillgänglig på plats.

Vilket kött omfattas av reglerna?

Du måste ange ursprungslandet för följande kött:
  • nötkött
  • svinkött, inklusive vildsvin
  • fårkött
  • getkött
  • fjäderfä

Undantag från ursprungsmärkning

För andra köttsorter, som hästkött, renkött och älgkött, samt för inköpta köttprodukter som marinerad kycklingfilé, bacon, färdigstekta hamburgare eller färdiga köttbullar, finns inget krav på att ange ursprungsland.
Du kan dock frivilligt välja att informera om ursprunget även för dessa.

Regler för hämtmat

Reglerna gäller även för hämtmat när gästerna själva hämtar maten på din restaurang. De gäller dock inte vid hemkörning.
 

Vill du veta mer? På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer.

Svenskt i vårt sortiment

Sortiment

Linderoc® – svenskt fläskkött med unik smak och kvalitet

Linderoc är en korsning mellan den svenska lantrasen Linderödssvin och norsk Duroc. Resultatet är ett svenskt fläskkött som är mört, smakrikt och fint marmorerat –  och säljs unikt hos Martin & Servera och Kötthallen Sorunda.
Inspiration

Svensk röd och vit boskap

SRB är sedan gammalt en av våra vanligaste mjölkkor. Kött från SRB-kor är ett ressurssmart val eftersom de först har mjölkats under många år och varit ute på bete i minst tre säsonger. Köttet har därför ett mer naturligt insprängt fett i musklerna och blir mycket smakrikt. Ett bra mört svenskt kvalitetskött.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.