Sedan 1 mars 2025 måste restauranger och storhushåll kunna informera sina gäster om ursprungsland på köttet som serveras. Syftet är att ge gästerna möjlighet att göra medvetna val baserat på köttets ursprung. Läs mer om vad det betyder och vad det ställer för krav på din verksamhet.
De nya reglerna kräver att du, på begäran, kan informera dina gäster om ursprungslandet för det kött du serverar. Informationen ska vara lättillgänglig och kan ges muntligt eller skriftligt. Det räcker att ha en skylt som upplyser gästerna om deras möjlighet att fråga om köttets ursprung – informationen behöver alltså endast finnas tillgänglig på plats.
Vilket kött omfattas av reglerna?
Du måste ange ursprungslandet för följande kött:
nötkött
svinkött, inklusive vildsvin
fårkött
getkött
fjäderfä
Undantag från ursprungsmärkning
För andra köttsorter, som hästkött, renkött och älgkött, samt för inköpta köttprodukter som marinerad kycklingfilé, bacon, färdigstekta hamburgare eller färdiga köttbullar, finns inget krav på att ange ursprungsland. Du kan dock frivilligt välja att informera om ursprunget även för dessa.
Regler för hämtmat
Reglerna gäller även för hämtmat när gästerna själva hämtar maten på din restaurang. De gäller dock inte vid hemkörning.
Linderoc® – svenskt fläskkött med unik smak och kvalitet
Linderoc är en korsning mellan den svenska lantrasen Linderödssvin och norsk Duroc. Resultatet är ett svenskt fläskkött som är mört, smakrikt och fint marmorerat – och säljs unikt hos Martin & Servera och Kötthallen Sorunda.
SRB är sedan gammalt en av våra vanligaste mjölkkor. Kött från SRB-kor är ett ressurssmart val eftersom de först har mjölkats under många år och varit ute på bete i minst tre säsonger. Köttet har därför ett mer naturligt insprängt fett i musklerna och blir mycket smakrikt. Ett bra mört svenskt kvalitetskött.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.