När siklöjan fiskats är det rommen som varit i fokus - och blivit stjärnan på tallriken. Som ett led i att få ut mer av fisket har Fiskhallen Sorunda drivit ett innovationsprojekt tillsammans med Guldhaven Pelagiska och Liura. Resultatet – en svensk boquerones som passar utmärkt på snacksbrickan eller som inslag på menyn.
Fisket av siklöja innebär att en stor del av fångsten inte blir mat. Honorna kläms varsamt för hand så att man kommer åt rommen, medan hanfiskarna blir djurfoder, trots att det är en fullt ätbar fisk.
- Det är inte rimligt. Vi behöver bli bättre på att ta vara på restströmmarna, alltså det som blir över när vi tar fram vissa produkter, säger Louise Söderqvist, marknadschef på Sorundahallarna.
Siklöjan är ett exempel på att det faktiskt går att minska restströmmarna. Kocken Fredrik Hedlund på företaget Liura tog fram ett recept på en säljbar produkt och boquerones på siklöja, fileade och marinerade i vinäger, säljs nu både på Sorundahallarna och Martin & Servera.
Responsen från kunder som bytt ut sin boquerones mot siklöja eller har lagt till siklöjan som en nyhet på sin meny har varit fantastisk.
"Vi får ut några gram löjrom från varje fisk och sen får vi massor med siklöja över. De ska vi ta om hand om, det är en otroligt god fisk!"
Restströmmarna av siklöja har också minskat betydligt. Och bättre ska det bli.
- Marknaden skulle kunna ta hand om minst hälften av all hansiklöja och det känns bra att vi bidrar till att minska svinnet. Vi jobbar just nu med ett av alla fiskeföretag som fiskar siklöja och i det samarbetet kan vi ta hand om två av fyra storlekar på hanfiskarna, de som är i mellanstorlek. Nu siktar vi på att kunna ta tillvara även de allra minsta och de allra största fiskarna, säger Anton Wallin.
I Bottenviken råder under några veckor ett intensivt fiske efter siklöja. Kalix Löjrom står i centrum, men med hållbarhet som ledstjärna tas nu även hanfisken tillvara och förädlas till en produkt som speglar Norrbottens natur och matkultur.
Boqerones av siklöja 70 g - Art.nr hos Fiskhallen Sorunda: 1003101
Boqerones av siklöja 350 g - Art.nr hos Fiskhallen Sorunda: 1003102
Klas Lindberg, med ett OS-guld med svenska kocklandslaget och utmärkelsen Årets Kock i medaljskåpet, understryker betydelsen av att alla på restaurangen är inblandade i hållbarhetsarbetet.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.