Linderoc® – svenskt fläskkött med unik smak och kvalitet
Linderoc är en korsning mellan den svenska lantrasen Linderödssvin och norsk Duroc. Resultatet är ett svenskt fläskkött som är mört, smakrikt och fint marmorerat – och säljs unikt hos Martin & Servera och Kötthallen Sorunda.
Målet var att skapa ett fläskkött som utmärker sig på den svenska marknaden, både till smak och kvalitet. Med inspiration från den spanska Ibericogrisen har vi tillsammans med grisuppfödaren Lars Johansson tagit fram Linderoc-grisen.
Linderöd är en långsamväxande lantras som kännetecknas av ett mörkt, smakrikt kött med grövre fibrer och en något högre fettansättning. Detta i kombination med Duroc, som med sin goda tillväxt, höga marmoreringsgrad och köttprocent ger Linderoc en unik plats på den svenska fläskköttmarknaden. Köttet är mört, smakrikt och mer marmorerat än det konventionella svenska fläskköttet.
Mattias Dernelid, produktchef Smakriket, har varit med och drivit projektet från start.
– Idag kan man se många varianter av svenskt nötkött som toppar menyer på restaurangerna, men det är sällan utbudet av svenskt fläsk ens kommer i närheten. Vi vill driva marknaden och utvecklingen för svensk gris framåt. Processen med att hitta rätt korsning har varit lång och noggrann. Nu känner vi att vi har hittat rätt, säger Mattias.
"Köttet från Linderoc har hög kvalitet och klarar höga temperaturer utan att det blir torrt. Smaken är fantastisk med djup och härlig fetma och man får en bra balans mellan kött och fett."
Svensk charkbricka på Linderoc
Den senaste lanseringen är en serie lufttorkade artiklar som vi tagit fram i nära samarbete med Hansens charkuteri utanför Umeå.
Salamin är lufttorkad i tre månader och finns i två smaker: en neutral och en med smak av Karl Johansvamp. Inspiration till texturen är hämtad från franska korvar med grova bitar av kött och fett.
Bogen är lufttorkad i 14 månader och har en bra balans mellan kött och fett med en fin fettkappa.
Skinkan, som minst är lufttorkad i 14 månader, har en nordisk känsla både till utseende och smak. Fettsyresammansättningen ger ett elegant djup i smaken.
Ett givande samarbete
Vi krokade arm med Lars Johansson och Ekobolaget på Odensåker gård och tillsammans hittade man korsningen som blev Linderoc. För honom har projektet varit både givande och lärorikt.
– Det har varit väldigt roligt att få följa med på hela resan från start, att göra det här tillsammans. Att producera tycker vi är ganska enkelt, sälja däremot är ofta det som är utmaningen för producenten. Där har Martin & Servera varit en ovärderlig partner. Dessutom är det riktigt kul att gänget som vi jobbat med från Sorundahallarna och Martin & Servera har varit lika engagerade i arbetet som vi, avslutar Lars.
"De kunder som har testat köttet har hört av sig och sagt att köttet är helt fantastiskt. Det har länge varit en hög efterfrågan på just de egenskaper i fläskkött som vi har fått fram i Linderoc."
Fredrik Andersson, Culinary Executive Chef på Gothia Towers, är en av dem som serverat köttet:
– Vi har använt köttet till flera olika rätter. På färsen har vi gjort kålpudding, skinkor har vi lågtempererat och serverat på lunchen. Kotlett och karré har vi kolgrillat, låtit vila och skivat till vår a la carté-meny. Köttet håller hög kvalitet och jag ser stor potential för ännu fler användningsområden framöver, säger han.
Vi rekommenderar
Sortiment
Handla lufttorkat och detaljer från Linderoc direkt i vår e-handel.
Har du frågor eller vill veta mer om styckdetaljer och sortiment? Kontakta din lokala färskvaruspecialist eller säljare!
Läs också
Vi rekommenderar
Inspiration
Svensk röd och vit boskap
SRB är sedan gammalt en av våra vanligaste mjölkkor. Kött från SRB-kor är ett ressurssmart val eftersom de först har mjölkats under många år och varit ute på bete i minst tre säsonger. Köttet har därför ett mer naturligt insprängt fett i musklerna och blir mycket smakrikt. Ett bra mört svenskt kvalitetskött.
För oss är det viktigt att lyfta och uppmuntra regionala och småskaligt producerade produkter från odlare, bönder och uppfödare runt om i Sverige. Vi vill också berätta vilka fördelar det finns med att välja just svenskt.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.