Här hittar du nyheter kopplade till restaurangbranschen och Martin & Servera-gruppen.
Vi rekommenderar
Nyhet
Vi skänker årets julgåva till Bris
Vi på Martin & Servera-gruppen vill tacka kunder och leverantörer för året som gått och önskar god jul och gott nytt år genom att skänka årets julgåva till Bris.
Debatt: Sätt sänkt matmoms på menyn för restaurangerna
Regeringens förslag om sänkt matmoms omfattar inte mat som serveras på restaurang, café och konditori. Det riskerar att slå hårt mot restaurangbranschen. I en debattartikel publicerad i Dagens industri lyfter Irene Waldemarson, VD Martin & Servera Restauranghandel, tillsammans med andra företrädare för branschen behovet av en konsekvent momssänkning.
Världsnaturfonden WWF godkänner vår klimatkalkylator i Menyplanering för beräkning av One Planet Plate
Världsnaturfonden WWF godkänner Martin & Serveras klimatkalkylator i den kostnadsfria tjänsten Menyplanering som ett verktyg för att beräkna klimatavtryck enligt One Planet Plate-metoden. Det gör det enklare för restauranger och storkök att ta fram menyer som både är hållbara och lönsamma.
Ny kycklingtaco på IKEA – ett samarbete med Martin & Servera-gruppen och Årets Kock
Gemenskap och matglädje står i fokus när IKEA Sverige lanserar en ny kycklingtaco, framtagen i nära samarbete med Martin & Servera och Sorundahallarna. Bakom receptet står Michael Andersson, Årets Kock 2024, som tillsammans med våra team har utvecklat en taco med svenska råvaror och spännande smaker.
Martin & Servera inviger ny laddningsanläggning för tunga transporter i Norrköping
Invigningen av den nya laddinfrastrukturen vid terminalen i Norrköping innebär ett viktigt steg i arbete mot en helt fossilfri fordonsflotta. Den nya infrastrukturen visar att klimatarbete på riktigt gör skillnad.
Kocklandslagens nya laguppsättning klar – förlänger samarbetet med Martin & Servera-gruppen
8 april presenterades de nya Kocklandslagen som ska representera Sverige i VM 2026 och OS 2028. Martin & Servera-gruppen fortsätter samarbetet med Svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget.
Nyhet! Svenska baljväxter som är goda och lätta att tillaga
Enligt det senaste förslaget på nationella kostråd bör vi äta baljväxter varje dag, för hälsan och miljöns skull. Axfoundation har tillsammans med alla aktörer drivit utvecklingsarbetet för en svensk storskalig värdekedja för svenska baljväxter som nu lanseras via Martin & Servera. Baljväxterna odlas och skalas av Kalmar Öland Trädgårdsprodukter och kokas och tillreds av Sevan i Sigtuna.
Martin & Servera erbjuder SAO-jobb för att ge fler unga en väg in i arbetslivet
Martin & Servera är en av flera företagspartners i Nästa Generation Sveriges initiativ som ska skapa vägar in i arbetslivet för ungdomar i utsatta områden.
Martin & Servera lanserar klimatkalkylator i kostnadsfria tjänsten Menyplanering
Nu är det möjligt att beräkna klimatavtrycket per portion för en maträtt – och testa sig fram för att minska klimatavtrycket i den digitala tjänsten Menyplanering – tillgänglig utan kostnad för alla Martin & Serveras kunder.
Martin & Servera fortsatt huvudpartner till Årets Kock
Årets Kock har under många år bidragit till den gastronomiska utvecklingen i Sverige. Tävlingen har stor betydelse för restaurangbranschens utveckling, något vi som stolt huvudpartner både uppskattar och gärna bidrar till. Nyligen förlängde Årets Kock huvudpartneravtalet med Martin & Servera-gruppen.
Nu körs Martin & Servera-gruppens hela fordonsflotta på fossilfria* drivmedel. I augusti förutspåddes att målet 100 % fossilfritt skulle nås under senare delen av 2025. Fler elfordon levererade, byte från diesel till HVO-bränsle och snabbare investeringar i biogasbilar gör att målet uppfyllts redan nu.
Våra ambitiösa klimatmål godkända av Science Based Targets initiative
Martin & Servera-gruppens ambitiösa klimatmål har godkänts av Science Based Targets initiative (SBTi), en vetenskaplig metod som säkrar att målsättningarna är i linje med det globala Parisavtalets 1,5-gradersmål.
I samarbete med Consupedia, en av världens största databaser för hållbarhetsinformation om livsmedel, utökas nu informationen i vår e-handel med CO2-ekvivalenter per kg produkt. Sedan tidigare är alla produkter i kategorierna livsmedel och drycker i e-handeln märkta med klimatpoäng.
Våra digitala tjänster blir kostnadsfria för våra kunder
Kunder som driver restaurangverksamhet blir mer och mer digitala i allt från inköp till analys. Därför finns ett stort behov av bra digitala verktyg som kan förenkla vardagen för den som driver restaurang. För att göra det lättare för våra kunder väljer vi nu att göra våra digitala tjänster helt kostnadsfria.
Vi når 100 procent fossilfria leveranser redan 2025
De senaste åren har Martin & Servera Logistik gjort kraftfulla investeringar i fordon som drivs fossilfritt. Det betyder att klimatmålet om 100 procent fossilfria transporter i egen verksamhet kommer att nås redan i december 2025 – fem år tidigare än planerat.
Martin & Servera och Chefs Camp i samarbete för fler unga kockar och ökad inkludering
I Martin & Serveras olika bolag syns dagligen exempel på hur människor med olika förutsättningar och bakgrund växer med jobbet. Chefs Camp vill ge unga en plats i samhället genom ett traineeprogram som bland annat innehåller praktiskt arbete i restaurangköket. Martin & Servera och Chefs Camp inleder nu samarbete med syfte att bygga broar rakt in i restaurangköken.
Ett 40-tal elfordon i drift till 2026, bättre infrastruktur för laddning på våra terminaler och el- eller gasdrivna bilar som ersätter våra pensionerade dieselfordon. Det är några av satsningarna i det nya investeringsprogram för Martin & Servera Logistik som nyligen beslutats. Första fasen, 2024–2026, kommer att gälla distributionen från våra lager i Norrköping, Enköping och Mälardalen.
Martin & Servera och Beefarm i samarbete för att öka surret från bin i halländska rapsfält
En stor del av maten vi äter kommer från växter som måste pollineras, men antalet insekter minskar. Odlingar som raps, fruktträd och grönsaker behöver humlor och bin. Martin & Servera-gruppen samarbetar med Beefarm för att öka surret av bin i halländska rapsfält och på så sätt öka den biologiska mångfalden.
Ny Martin & Servera-app med smarta funktioner som förenklar för dig
Nu lanserar vi Martin & Servera-appen, en app för dig som vill få koll på dina leveranser och alltid ha din order nära. Genom att förenkla, frigöra tid och skapa trygghet vill vi att du ska kunna fokusera på dina gäster och det du gör bäst.
Västra Kungsholmen blir restaurangbranschens nya mötesplats i Stockholm när Martin & Servera och Galatea flyttar
En ny mötesplats för restaurangbranschen i Stockholm och Sverige skapas när Martin & Servera, med huvudkontor, säljkontor och utbildningsverksamhet samt koncernens dryckesspecialister, Galatea, flyttar in i nya lokaler på Lindhagensgatan 133 på västra Kungsholmen.
Enklare att göra klimatsmarta förändringar i menyn
Vi vill göra det lätt för dig att göra medvetna och hållbara val när du planerar din meny och beställer dina varor. Vi har nu uppdaterat vår e-handel med klimatpoäng per produkt, så du enkelt kan se olika produkters klimatpåverkan.
Martin & Servera lanserar klimatpoäng på alla livsmedelsprodukter
Nu blir det enklare att handla klimatsmart hos Martin & Servera. Från och med idag är alla våra produkter i kategorierna mat- och dryck märkta med en klimatpoäng. I samarbete med Consupedia, som byggt världens största databas för hållbarhetsinformation om livsmedel, blir klimatinformation lättillgängligt för våra kunder vid inköpstillfället.
Vi breddar tjänsteutbudet: Blomsterlandet ny samarbetspartner
Martin & Servera blir första rikstäckande samarbetspartner när Blomsterlandet växer. Blomsterlandets erbjudande kombinerar hög tillgänglighet och ett brett sortiment av certifierade blommor och växter. Restaurangkunderna får tillgång till ett färdigförhandlat avtal, med en mycket förmånlig rabatt, där Blomsterlandet tar fram skräddarsydda offerter till kunden utifrån deras behov.
Martin & Servera tecknar avtal med Consupedia för att erbjuda information om klimatpåverkan på produktnivå
Martin & Servera-gruppen och Consupedia har tecknat avtal om samarbete. Det betyder att Martin & Serveras kunder får tillgång till information som visar en produkts klimatpåverkan i CO2-ekvivalenter. Nu påbörjas utvecklingsprojektet mot en e-handel med klimatfakta.
Martin & Servera Restauranghandel tar bort konventionellt odlade bananer ur sortimentet
Från den 1 februari 2023 köper Martin & Servera Restauranghandel endast ekologiskt odlade bananer (gäller ätbananer av Cavendish-sort, vilka står för 99 procent av Martin & Serveras bananförsäljning). Detta är en del av ambitionen att vara en god kraft för den bransch och det samhälle Martin & Servera verkar i.
Martin & Servera ökar ambitionerna med nya klimatmål
Martin & Servera sätter nya klimatmål som stödjer Parisavtalets 1,5 graders mål. I de ökade ambitionerna ingår arbetet med att ta fram vetenskapsbaserade klimatmål godkända av Science Based Targets Initiative.
Martin & Servera stödjer 100% Cirkulärt för att lyfta branschens hållbarhetshjältar
Hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022 har som målsättning att öka takten på den hållbara utvecklingen i Sveriges restaurangnäring. Det är en ambition vi delar. Därför går vi in som stödjande partner till 100 % Cirkulärt 2022.
I december 2020 tecknades avtalet som gjorde bygget av Martin & Serveras egen solpark möjligt. Bygget i Skurup är klart och den 19 januari togs anläggningen i drift. Solparken i Skurup kommer att producera 19 GWh el, vilket motsvarar hälften av Martin & Serveras elförbrukning. Satsningen har genomförts i samarbete med Alight Energy.
Martin & Servera bygger landets största elfordonsflotta för distribution till Sveriges restauranger
Martin & Servera Logistik och Volvo Lastvagnar har skrivit avtal om beställning av totalt sex elfordon för tung fordonstrafik. Det är Volvos enskilt största affär på tunga elektrifierade fordon någonsin i Sverig och gör Martin & Servera till ägare av en av landets största elfordonsflottor för tung trafik – helt i linje med koncernens långsiktiga hållbarhetsmål: klimatneutral verksamhet till 2030.
Distribution med lastbil är en del av vår verksamhet. 500 bilar kör dagligen ut varor till kunder. Vi arbetar för att minska vår miljöpåverkan för vi vet att det får stor effekt i Sveriges kommuner. Som ett steg på vägen mot mer hållbara leveranser investerar nu Martin & Servera Logistik i allt fler biogasbilar.
Martin & Servera Logistik driver den egna verksamheten med höga mål gällande resurseffektivitet och hållbarhet. Lägre energiförbrukning och en ökad andel förnybar energi är prioriterade åtgärder. Därför har en solcellsanläggning installerats på taket på lagerfastigheten i Enköping.
Vi bygger ett nytt och klimatsmart lager på ca 28 000 kvadratmeter i Norrköping. Investeringen är en viktig pusselbit i vår målsättning att skapa branschens bästa och mest konkurrenskraftiga logistiklösning.
Liv Forhaug blir ny vd och koncernchef för Martin & Servera-koncernen
Styrelsen i Martin & Servera har utsett Liv Forhaug till vd och koncernchef för Martin & Servera. Hon är civilekonom och kommer närmast från rollen som direktör för strategi och affärsutveckling för ICA Gruppen, där hon arbetat och ingått i koncernledningen sedan 2013. Innan dess har Liv Forhaug ett långt förflutet som konsult och partner på McKinsey.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.