Årets SM-final i professionell matlagning avgjordes i fyra tävlingsmoment, varav ett moment med hemlig råvarukorg som avslöjades för finalisterna först på finaldagen. Finalisterna bedömdes utifrån tre kriterier: smak, metod och, nytt för i år, menyuppbyggnad. Juryn, som bestod av tre grupper (smak, metod och meny) leddes av juryordförande Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996.
För serveringen av finalrätterna stod elever från Stockholms hotell- och restaurangskola med Daniel Räms, Årets Kock 2013 som serveringsansvarig.
Martin & Servera-gruppen är huvudsponsor till Årets Kock och på tävlingen var vi på plats med två egna matbarer tillsammans med kockar från Svenska Kocklandslagen och Desirée Jaks, Årets Kock 2023. Vi bjöd på mat och snacks som på olika sätt knöt an till tävlingsmomenten. Bland annat serverades Boquerones av silköja, croissant med höstsvamp och odlad svamp samt chark från Linderoc®.
Fem minuter innan finalisterna klev in i köket på finaldagen fick de reda på det hemliga tävlingsmomentet – en varm huvudrätt på anka. Finalisterna fick skriva sitt recept på plats, och till sin hjälp hade de tillgång till välfyllt råvaruskafferi från Sorundahallarna, fyllt av råvaror från svenska producenter.
Ankorna till det hemliga tävlingsmomentet kom från gården BondeBlom på Gotland.

En av våra matbarer med kockar från Svenska Kocklandslagen och Desirée Jaks.
Alla tävlingsmoment
Snacks med siklöja och löjrom
Två snacks, ett kallt och ett varmt, där det första hade siklöja och löjrom som huvudråvara i noggrant avvägda proportioner. Det andra snackset var helt valfritt – men med extra vikt vid att huvudråvaran verkligen skulle synas och smaka. Allt lagat från färska råvaror.
Kall förrätt från nordiska vatten
En kall förrätt där endast färska råvaror från nordiska vatten användes, och inga rödlistade arter var tillåtna. Huvudråvaran valdes av kocken och skulle stå i fokus, både i smak och utseende.
Varm huvudrätt på anka
Här gällde det att använda hela ankan på ett genomtänkt sätt, i kombination med råvaror från ett öppet skafferi. Huvudråvaran skulle vara tydlig och rätten serverades varm.
Svensk osträtt - salt eller söt
Den avslutande rätten var en mellanrätt med svensk ost i huvudrollen – kocken valde själv om rätten skulle vara salt eller söt, varm eller kall, men alltid med ost från Sverige i centrum.
Favorittippade Ida Bauhn tog hem vinsten
Efter en intensiv och spännande final stod favorittippade Ida Bauhn från Nour som vinnare. Med 774 av 800 poäng tog hon hem titeln Årets Kock 2025.
Vid prisceremonin på Annexet fick Ida ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kronor.
Jesper Wallqvist från Restaurang tre bröder tog andraplatsen med 658 poäng, och tredjeplatsen gick till Luqaz Ottosson, Restaurang ROT och Fabriken Furillen, med 532 poäng.
Vinnaren av Årets Commis 2025 blev Nico Karlsson.
Vi är stolta huvudsponsorer till Årets Kock och glada över att våra råvaror har en självklar plats i tävlingsköken. Stort grattis från oss på Martin & Servera och Sorundahallarna - och tack till alla finalister för att ni skapar magi och driver svensk gastronomi framåt!